13 Ιουνίου 2016

Σκαραμαγκάς: Λάθρο έδιωξαν Αμερικάνο διπλωμάτη - Διαμαρτυρίες για το φαγητό

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Τρια επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο από 48 ώρες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκα, και θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι προειδοποίησης.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τους παρέχεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές. Αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν κυριολεκτικά κάτι να κάνουν όλη την ημέρα, προκαλεί διάφορες εντάσεις, που σε άλλη περίπτωση δεν θα υπήρχαν.

Το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα σύνορα πάνω από δυο τρεις μήνες και είναι εγκλωβισμένοι χωρίς να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να φύγουν, δρα εξίσου αρνητικά στην ψυχολογία τους.

Με αυτά ως δεδομένα, μαθαίνουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, επισκέφθηκε το κέντρο εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας, για να δει από κοντά κάποιες δωρεές που είχαν γίνει.

Μόλις οι πρόσφυγες αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για κάποιο σημαντικό πρόσωπο (κρίνοντας προφανώς και από την φρουρά που υπήρχε) άρχισαν να φωνάχουν stop the war, go home americans, peace in Syria και άλλα τέτοια συνθήματα, με αποτέλεσμα ο διπλωμάτης να αναγκαστεί να επισπεύσει την επίσκεψη και να φύγει άμεσα.

Οι πρόσφυγες συνέταξαν ένα ψήφισμα που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ο διπλωμάτης είχε φύγει κι έτσι το παρέδωσαν στα στελέχη του Ναυτικού που κάνουν υπηρεσίες.


Λίγο αργότερα έφθασε το φορτηγάκι για τη διανομή του βραδινού φαγητού και κάποιοι που εξέφραζαν έντονα τη διαμαρτυρία τους, δεν επέτρεψαν να μπει στο χώρο και είπαν ότι θα κάνουν απεργία πείνας το βράδυ.
Μάλιστα κατά ορισμένους μάρτυρες, συνόδευσαν το φορτηγό μέχρο τον κεντρικό δρόμο και έκλεισαν για μερικά λεπτά την εθνική οδό στο ύψος του Σκαραμαγκά.

Το πρωί της Κυριακής, ένας ναύτης που έκανε υπηρεσία, είδε κάποιους να προσπαθούν να παραβιάσουν τις αποθήκες και το ανέφερε. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί και πάλι αναταραχή και να επέμβουν τα ΜΑΤ που βρίσκονται για λόγους ασφαλείας στο κέντρο. Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι άνδρες των ΜΑΤ έβαλαν χειροπέδες στον ναύτη, και με παρέμβαση των ψυχραιμότερων λύθηκε η παρεξήγηση, αλλά αυτό δεν κατορθώσαμε να το διασταυρώσουμε από επίσημες πηγές.

Τα γεγονότα είναι ενδεικτικά ενός κλίματος που σίγουρα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλό. Δεδομένου ότι και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καύσωνες και οι συνθήκες διαμονής θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες, θα ήταν φρόνιμο να φροντίσουν οι υπεύθυνοι να ελέγξουν τις καταγγελίες, ειδικά για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, το οποίο είναι και πολύ βασικό για την καθημερινότητα των προσφύγων.