22 Ιουνίου 2016

Γαλλία: Μύλος με τη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων -Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Ενα ιδιότυπο «θρίλερ» έλαβε χώρα γύρω από την αυριανή διαδήλωση στο Παρίσι που είχαν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, αντιδρώντας στον νέο εργασιακό νόμο.

Αρχικά, σήμερα το πρωί, η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση της αυριανής διαδήλωσης κατά του εργασιακού νόμου. Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων CGT και Εργατική Δύναμη ζήτησαν, μάλιστα, άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ οι επικεφαλής των υπόλοιπων 5 συνδικάτων έκαναν σήμερα το πρωί δηλώσεις όπως: «Είναι ιστορικό λάθος η απαγόρευση», «Εάν αφήσουμε να περάσει, δένουμε εμείς οι ίδιοι τα χέρια μας για το μέλλον» ή ακόμα «Θα διαδηλώσουμε σε μια από τις διαδρομές που έχουμε προτείνει και θα δούμε πώς θα αντιδράσει η αστυνομία».

Οι λόγοι της απαγόρευσης, όπως υπογράμμιζε ο αρχηγός της αστυνομίας, ήταν η αδυναμία των δυνάμεων ασφαλείας να αναλάβουν δράση, «λόγω των μέγιστων απαιτήσεων κινητοποίησης σε περίοδο υψηλού κινδύνου τρομοκρατικής απειλής».

Ωστόσο, το μεσημέρι η γαλλική κυβέρνηση αναίρεσε την απόφαση που είχε ληφθεί νωρίς σήμερα το πρωί και τελικά ενέκρινε τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.

Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) Φιλίπ Μαρτινέζ, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η διαδήλωση αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή μήκους 1,6 χιλ. που πρότεινε το υπουργείο Εσωτερικών, κοντά στην πλατεία της Βαστίλλης.

Η απαγόρευση της διαδήλωσης είχε επικριθεί έντονα, τόσο από μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και από τα συνδικάτα.

Η έκπληξη από τον Σαρκοζί

Η έκπληξη στην όλη ιστορία ήρθε διά στόματος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τάχθηκε κατά της απαγόρευσης «σε μια Δημοκρατία όπως η γαλλική», διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τα μέλη του κόμματός του, που από μέρες ζητούσαν την απαγόρευση, ρίχνοντας παράλληλα λάδι στη φωτιά