21 Ιουνίου 2016

Παραδοχή Τσίπρα για τη «συντριβή της εργασίας» που έρχεται… και το υπ. Εργασίας λέει ότι δεν υπάρχει θέμα

Στην έμμεση επιβεβαίωση ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση όσον αφορά τα εργασιακά στην Ελλάδα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργό ότι «γνωρίζω την άποψη του Ζαν Κλοντ να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθει στη συντριβή της εργασίας αλλά σε ένα παραγωγικό μοντελο ασφαλές για τους ανθρώπους που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην κατεύθυνση αυτή» είπε ο κ. Τσίπρας «αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το πακέτο Γιούνκερ έχοντας υποβάλει σχέδια για έργα 1,4 δισ. ευρώ και ελπίζουμε ότι η κρίση για χωρες σε κρίση θα γίνει κατά προτεραιότητα».

«Αυτό είναι το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει για την ανταγωνιστικότητα και τη δόμηση ενός υγιούς κράτους και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων» κατέληξε για το θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι λέει το υπ. Εργασίας για κατάργηση τριετιών και επιδομάτων

Απάντηση έδωσε το υπουργείο Εργασίας στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση τριετιών και επιδομάτων.

«Το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «δήθεν αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει «Αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, πράγματι, θα συνέβαιναν, αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν, μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με άλλα λόγια και, μετά το τέλος των μνημονίων, εργασιακή ζούγκλα προετοίμαζαν για τη χώρα μας. Για τη σημερινή κυβέρνηση, όμως, αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και, γενικότερα, η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης. Για τον λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά, αντιθέτως, ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί, για να υποβάλλει σχετικές προτάσεις, έχει σήμερα επαφές με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλους θεσμικούς φορείς».