29 Ιουνίου 2016

ΧΑΡΤΕΣ-Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στο Ατατούρκ-Ο χάρτης με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στο Ατατούρκ -Σε ποια σημεία του αεροδρομίου πυροδότησαν τα εκρηκτικά και γάζωσαν πολίτες

Με μοναδικό σκοπό να σκορπίσουν τον τρόμο και το θάνατο έφτασαν οι τρεις μακελάρηδες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι τρομοκράτες λειτούργησαν όπως οι δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Εφτασαν στο Ατατούρκ με ταξί και εξαπέλυσαν τις επιθέσεις σε σημεία που βρίσκονται πολλοί αθώοι και ανυποψίαστοι πολίτες και στη συνέχεια να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά οι επιθέσεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε πάρκινγκ.


Πηγή: New York Times


Η επίθεση των τρομοκρατών για το χτύπημα στο Αταττούρκ
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία:
  • Οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί. 
  • Ηταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά
  • Προχώρησαν προς το τέρμιναλ των αφίξεων 
  • Προσπάθησαν να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.
  • Αμέσως σήκωσαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν
  • Ακολούθησε μακελειό με δύο από τους δράστες να πυροδοτούν τα εκρηκτικά μέσα στο αεροδρόμιο
  • Ο ένας από τους δύο τρομοκράτες αν και είχε πέσει βαριά τραυματισμένος από σφαίρα αστυνομικού, κατάφερε να ανατιναχτεί.
  • Ο τρίτος δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά στο πάρκινγκ του Ατατούρκ.
Ωστόσο όλα αυτά είναι πληροφορίες σύμφωνα με μαρτυρίες μαρτύρων, αλλά και από τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες στο αεροδρόμιο. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να ανακαλύψει την ταυτότητα, αλλά και το σχέδιο των δραστών.

Τα σημεία που έγινα οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο

Νεότερες πληροφορίες (που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί), ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με το καλάσνικοφ στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων. Επιβάτες έπεφταν πανικόβλητοι στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι έτρεχαν προκειμένου να βγουν έξω από την αίθουσα.

Ο χάρτης με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, μέσα σε έναν χρόνο, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Στον χάρτη που δημοσιεύει η Daily Star, εμφανίζονται οι περιοχές, οι ημερομηνίες και ο τραγικός απολογισμός από αυτές τις επιθέσεις.

Τελευταία επίθεση ήταν η χθεσινή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία για τους Βρετανούς τουρίστες, ανεβάζοντας το επίπεδο προειδοποίησης σε υψηλό, προειδοποιώντας τους να προσέχουν ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δέχεται 250.000 Βρετανούς τουρίστες ετησίως.



Οι 4 τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη το 2016 -Δεκάδες νεκροί τουρίστες, πολίτες και αστυνομικοί


Η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει μία από τις πόλεις-στόχους των τρομοκρατών.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα στο 2016 έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων πολιτών, τουριστών και αστυνομικών. Χθες η επίθεση των τρομοκρατών με καλάσνικοφ και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της πόλης ήταν η πιο αιματοβαμμένη, οι άλλες τρεις είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.

Οι τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη μέσα στο 2016


12 Ιανουαρίου -Καμικάζι στο Μπλε Τζαμί

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται στην τουριστική «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι (δέκα τουρίστες) και άλλοι 14 τραυματίστηκαν.
Οι έρευνες έδειξαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπήκοος Συρίας, γεννημένος το 1988.

19 Μαρτίου 2016 -Επίθεση αυτοκτονίας σε μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο

Ηταν 11:15 το πρωί όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Πέντε άνθρωποι (ο ένας εκ των οποίων ο βομβιστής αυτοκτονίας) έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 36 τραυματίστηκαν, 12 από τους τραυματίες ήταν ξένοι υπήκοοι.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής αστυνομίας ο βομβιστής είχε στόχο να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά σε πολυπληθέστερο σημείο, αλλά από το φόβο του μήπως γίνει αντιληπτός τα πυροδότησε νωρίτερα.

7 Ιουνίου -Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στο Βεζνέτσιλερ, έναν πολυσύχναστο τομέα της πόλης, σε μία ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι, επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» ως υπεύθυνους τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

28 Ιουνίου -Τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150 τραυματίστηκαν.
Οι τρεις ένοπλοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά. Μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς σκόρπισαν τον τρόμο και το θάνατο αρχικά γαζώνοντας στα τυφλά επιβάτες και στη συνέχεια πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν πάνω τους».