05 Ιουνίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΛΕΜΕ! Εφτιαξαν «σαλόνι ομορφιάς» σε καταυλισμό λάθρο

Όπως ακριβώς και οι Έλληνες πρόσφυγες που έδιωξαν οι Τούρκοι απ'τα σπίτια τους, τους οποίους οι ΣΥΡΙΖΑίοι παρομοιάζουν με τους Πακιστανούς λάθρο... μόλις ήρθαν εδώ έστησαν Ινστιτούτα Αισθητικής

Μία από τις σκηνές που έχουν στηθεί στον άτυπο καταυλισμό στο πρατήριο καυσίμων, περίπου 20 χλμ. από την Ειδομένη, διαφέρει από όλες τις άλλες.

Στην είσοδο, η ταμπέλα της προειδοποιεί στα αραβικά ότι αυτή η σκηνή είναι μόνο για γυναίκες και απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες. Μέσα, οι γυναίκες συζητούν γυναικεία θέματα, φτιάχνουν τα μαλλιά τους, περιποιούνται το δέρμα ή τα νύχια τους. Πιο απλά, προσπαθούν να νιώσουν για λίγο «όπως στις καλές μέρες, πίσω στην πατρίδα», όπως εξηγεί μία απ' αυτές μιλώντας στο ΑΠΕ.

Αυτό το «σαλόνι ομορφιάς» είναι μία όαση για τις γυναίκες στον καταυλισμό, καθώς εκεί μπορούν να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από τη σκληρή πραγματικότητα του εγκλωβισμού της στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα.

«Ηταν η ανάγκη των ίδιων των γυναικών να δραπετεύσουν για λίγο απ' αυτό που ζουν τους τελευταίους μήνες που ''γέννησε'' τον χώρο αυτό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ιταλίδα εθελόντρια Τζάντα.


Στη σκηνή αυτή, με τη βοήθεια και των εθελοντών, εκτός από περιποίηση, οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα, ή απλώς να χαλαρώσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Τζάντα, συχνά γίνονται επισκέψεις και από γυναίκες που βρίσκονται στο κοντινό κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

«Νιώθω δημιουργική ξανά», λέει, από την πλευρά της η Ασια, ενώ φτιάχνει μία περίτεχνη πλεξούδα στα μαλλιά μίας νεαρής. «Στη χώρα μου είχα το δικό μου κομμωτήριο, όπου κάναμε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Λογής- λογής χτενίσματα, που θα τα ζήλευαν και μεγάλοι κομμωτές του εξωτερικού», προσθέτει η γυναίκα κουρδικής καταγωγής από τη Συρία.