21 Ιουνίου 2016

Τι ζήτησε από τους επιχειρηματίες ο Μητσοτάκης και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε

Μια σειρά από δεσμεύσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις με χαμηλή φορολογία και περιορισμένο ρόλο του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

  • Μάχη με συνέπεια και αποφασιστικότητα για εμπέδωση στην κοινωνία της αντίληψης ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας. Μόνο όταν κερδηθεί αυτή η μάχη, θα μετατραπεί η κοινωνία σε σύμμαχο της επιχειρηματικότητας, τόνισε.
  • Στήριξη των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα οποία χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα. ΝΔ = νέες δουλειές, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτή την κεντρική προτεραιότητα και αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές.
  • Περιορισμό της ρυθμιστικής γραφειοκρατίας.
  • Προστασία της επιχειρηματικότητας από αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.
Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες σημείωσε: Περιμένω μετά από αυτά εσείς να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας, να βάλετε τα κεφάλαια να δουλέψουν προς όφελος δικό σας, των εργαζομένων σας και τελικά της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης. ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του από τους επιχειρηματίες:

  • Μέσα από αυτορρύθμιση κλάδων που συμμετέχουν να προστατεύσετε τον καταναλωτή. Σημείωσε πάντως ότι αυτό εξαρτάται και από την πολιτεία.
  • Προστασία και ανάδειξη του ελληνικού περιβάλλοντος
  • Αυξημένη κοινωνική ευθύνη στήριξη φορέων που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
  • Eίναι εξαιρετικά χρήσιμο να προστατεύσετε τον καταναλωτή και να προστατεύσετε διεθνώς το προϊόν σας.
  • Αυξημένη κοινωνική ευθύνη μέσα από την χορηγική δράση. «Η φιλανθρωπία στις μέρες μας δεν είναι μία κίνηση που συμβάλλει στον καθωσπρεπισμό. Το κέρδος είναι ο αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματικής δράσης αλλά η ευθύνη σας δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία εκκλησία στο χωριό σας ή στη δημοσίευση ενός εταιρικού κοινωνικού απολογισμού».
Επίσης υπογράμμισε τη σημασία οι επιχειρηματίες να συμπράξουν με τους εργαζόμενους τους και να τους αντιμετωπίζουν σαν συμμέτοχους.

Δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για μια νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να περιλαμβάνει τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Τόνισε ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, εκτιμώντας ότι δεν έχουν δίκιο καθώς η ανάπτυξη θα έρθει από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.

Ωστόσο ανέφερε ότι η καχυποψία δεν είναι εντελώς αβάσιμη καθώς σε παλαιότερα χρόνια «σε ένα σφικταγκαλιασμένο ταγκό πολιτικές δυνάμεις και κάποιοι επιχειρηματίες υπονόμευσαν την παραγωγική δύναμη της χώρας».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς υποστήριξε πως η πρακτική και οι επιλογές της αποτελούν επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες.

«Ζείτε καθημερινά τη ζημία που έκανε στην οικονομία η κυβέρνηση» ανέφερε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι με βάση τις προβλέψεις το 2016 θα έκλεινε με το ΑΕΠ στα 196 δισ. ενώ πλέον εκτιμάται ότι θα κλείσει κατά 20 δισ. μειωμένο ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι στο α” τρίμηνο του 2016 καταγράφηκαν τα περισσότερα λουκέτα της κρίσης, ενώ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει μία πραγματική εξέλιξη που να γεννά πραγματική αισιοδοξία της σημερινής κατάστασης».
Έκανε λόγο για αργοπορημένο κλείσιμο της αξιολόγησης που σε σχέση και με το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε μία φαινομενική σταθερότητα, «κατά την άποψή μας επίπλαστη» σχολίασε.

«Η πρακτική και οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης αποτελούν επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες» υπογράμμισε και ανέφερε ότι ενισχύεται μία νέα διαπλοκή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να κλείσει την αξιολόγηση με επιβολή υφεσιακών μέτρων.

«Είναι προφανές ότι σε τέτοιο περιβάλλον είναι δύσκολη η προσέλκυση επιχειρήσεων και η διατήρηση ατόμων υψηλής εξειδίκευσης» πρόσθεσε.
Ακόμα έκανε αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι «ούτε μία φορά ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε τη λέξη επιχείρηση ή επιχειρηματικοτητα».