04 Ιουνίου 2016

Οι απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά

Πλήρη αλλαγή των σημερινών δεδομένων στην αγορά εργασίας ζητούν οι δανειστές ενόψει των σχετικών συζητήσεων που θα ενταθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Στο πακέτο των εργασιακών θα περιλαμβάνονται τόσο η πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, όσο και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Στο στόχαστρο των πιστωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά φέρεται να έχει μπει και ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, για τον οποίο επιδιώκεται περαιτέρω μείωση.

Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί με νόμο το υπουργικό βέτο το οποίο σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις.

Ως ενδιάμεση «λύση» προκρίνεται το «γαλλικό μοντέλο» που ορίζει ότι εάν μια επιχείρηση επικαλεστεί σημαντική έλλειψη ρευστότητας ενισχύεται η δυνατότητά της να προχωρεί σε απολύσεις.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης όπως ο θεσμός της «μικροεργασίας» στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» που αντιστοιχούν σε δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.

Επίσης, προβλέπεται η μείωση του κατώτατου μισθού και η θέσπιση επιχειρησιακών συμβάσεων παντού με βάση το «γαλλικό μοντέλο» που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται σειρά αλλαγών επί τα χείρω στον συνδικαλιστικό νόμο όπως επί παραδείγματι η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών, η αύξηση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του χρόνου προειδοποίησης για απεργία , η μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, ο περιορισμός των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, η μείωση των προσώπων που δικαιούνται άδειες αλλά και οι απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντυεξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά τονίζει ότι "το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή".