07 Ιουνίου 2016

Ήρθε η ώρα των σιωπηλών

Η σημερινή πολιτική συγκυρία έχει κοινά στοιχεία με την δημοκρατική επικράτηση του Χίτλερ στην Γερμανία του Μεσοπολέμου. Διαχειρίστηκε
επιδέξια την οργή των Γερμανών για τα δεινά τους και εγκαθίδρυσε ότι πιο αιμοσταγές έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση προσπάθησε, και αυτή( με επιτυχία ομολογουμένως) να εκμεταλλευτεί την ίδια οργή των Ελλήνων για να καλύψει την ανεπάρκειά της, τα λάθη της, και ίσως τα πραγματικά σχέδια που είχε με τη ανάληψη της εξουσίας. Η σιωπηρή πλειοψηφία που τόσα χρόνια αδιαφορούσε (άλλος λίγο άλλος πολύ), για την κατρακύλα της χώρας, πρέπει επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να προτείνει λύσεις, απλές, καθημερινές. Λύσεις σαν αυτές που επιλέγουν οι νοικοκύρηδες και εφαρμόζουν στα σπίτια τους με επιτυχία, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Δεν φταίνε για την κατάντια μας μόνο οι άλλοι. Πρωτίστως ευθυνόμαστε οι ίδιοι. Παρόλη την εξαετή κρίση, βρισκόμαστε στην τεσσαρακοστή θέση στον κόσμο με βάση το ΑΕΠ περίπου 180-190 δις, από την εικοστή που είχαμε στην αρχή της κρίσης όταν παράγαμε 230 δις περίπου. Το 2000 είχαμε περίπου 97 δις. ( για σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες δείτε χάρτη, όσο πιο σκούρο τόσο μεγαλύτερο ΑΕΠ, προσέξτε τις χώρες της Βαλκανικής και τις νέες χώρες της ΕΕ).)
Παρόλο που ήμασταν η ουρά της Ευρώπης, διπλασιάσαμε το ΑΕΠ μας μέσα στην ευρωζώνη. Καλούμαστε να προφυλάξουμε αυτά τα τσεκουρωμένα έστω κεκτημένα. Ξεχάσαμε σε έξι χρόνια ποια ήταν η κατάσταση μας την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Μια κατάσταση που δεν θα έχει καμιά σχέση με την σημερινή Ελλάδα σε εθνικό νόμισμα, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση. Η χώρα παρήγαγε τότε, ήταν σχεδόν αυτάρκης. Σήμερα εισάγουμε σχεδόν όλα τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για να τραφεί ο λαός μας. Εκτός από καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, εισάγουμε ακόμα και αλεύρι, οπωροκηπευτικά, κρέας και γάλα. Στους κάμπους μας, δεσπόζουν τα φωτοβολταικά και όχι σιτηρά και καλαμπόκια. Οι αγρότες μας κάθε χρόνο μειώνονται και το εργατικό δυναμικό μετακινήθηκε σε απασχολήσεις παροχών υπηρεσιών και δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα. Χρειάζεται να αλλάξουμε προσανατολισμό.
Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Παρακολουθώντας τους πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών παραθύρων, διαπιστώνεις έντρομος, τις οφθαλμοφανείς ομοιότητες της σημερινής εποχής με το χάσμα μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών λίγο πριν πέσει η Πόλη. Ποτέ δεν διαπίστωσαν οι ανθενωτικοί τις επιπτώσεις της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, παρά μόνο μετά την άλωση με τα χατζάρια να κόβουν κεφάλια ανθενωτικών και ενωτικών. Έτσι δρομολογήθηκε για 400 με 500 χρόνια μια περίοδος που μας αποξένωσε από την Ευρώπη. Δεν γνωρίσαμε Αναγέννηση και μεταρρυθμίσεις και όταν απελευθερωθήκαμε, με την βοήθεια της Ευρώπης ( έστω της ιδιοτελούς Ευρώπης) ήμασταν πίσω αιώνες και είχαμε και πολλά ανατολίτικα χαρακτηριστικά. Δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια ( αυτόν που διαμόρφωσε της οργανωτικές δομές της ευημερούσας Ελβετίας, της χώρας που δεν παράγει σχεδόν τίποτα και όμως πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, της Αλβανίας της Κεντρικής Ευρώπης). Θέλησε να μας οργανώσει και εμείς επιλέξαμε να μην θυσιάσουμε τα τσιφλίκια μας και την εξουσία μας ( των λίγων πάντα). Σπαταλούσαμε τα δάνεια που πρόθυμα έδιναν οι τότε τοκογλύφοι στους πρωτόγονους Έλληνες Ευρωπαίους. Λειτουργήσαμε με το θυμικό, πάντα, ως λαός, ( μας έσωσε μερικές φορές αλλά τις περισσότερες μας κατέστρεφε και ξεκινούσαμε πάλι από την αρχή). Σήμερα πάλι μέσα στον ναρκισσισμό μας ( ως ο περιούσιος λαός με το υπέροχο πνεύμα που όταν οι υπόλοιποι τρώγανε βελανίδια εμείς φιλοσοφούσαμε), δεν έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας και διχασμένοι αυτοκαταστρεφόμαστε. Σηκώστε τα μανίκια Έλληνες να πιάσουμε επιτέλους δουλειά , να βάλουμε τάξη στην Μεσαιωνική Οθωμανική μας οργάνωση, να εξάγουμε τα υπέροχα προϊόντα που προνομιακά παράγει η γη μας, να προκόψουμε όπως όλοι οι Έλληνες στο εξωτερικό ( γιατί μόνο εκεί άραγε?). Καινοτομήστε, τολμήστε αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο, στα Γιαννιτσά παράγουν πούρα Αβάνας, στην Φλώρινα παράγεται το πρώτο Ελληνικό αεροπλάνο και εξάγεται σε ένα κιβώτιο. Δημιουργείστε και ξεχάστε το δημόσιο και τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Όλοι μαζί θα σώσουμε την κατάσταση και όχι Μεσσίες πολιτικοί, συνεργαστείτε.
Δεν θα μας σώζει πάντα η γεωπολιτική μας θέση, σε μια παγκοσμιοποιημένη ιδιοτελή πραγματικότητα. Αργότερα, από ισχυρότερη θέση, ας αναζητήσουμε συμμάχους για μια διαφορετική Ευρώπη δίκαιη. Μια Ευρώπη των πολλών και όχι των ανισοτήτων, όχι μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, όχι μια Ευρώπη διχαστική Βορείων και Νοτίων.
Η Ελλάδα έχει χάσει. Όλοι μας έχουμε χάσει. Όχι μόνο τα λεφτά μας (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά και τις ελπίδες μας. Κυρίως, όμως, έχουμε χάσει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε, και τον τελευταίο καιρό και να εκφραζόμαστε. Όποιος εξέφραζε διαφορετική άποψη από την επικρατούσα ήταν φίλος των εχθρών, δωσίλογος, γεμανοτσολιάς, και τόσα άλλα βαρύγδουπα επίθετα.
Βαρέθηκα να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε όλοι και όλα, μα ποτέ εμείς οι ίδιοι. Κουράστηκα να συλλογιέμαι χαμένες δεκαετίες και χρεοκοπίες. Εθνικός διχασμός, Βενιζελικοί – Βασιλικοί, Μικρασιατική καταστροφή , Κατοχή, Εμφύλιος, ξερονήσια, Χούντα, Μεταπολίτευση. Και τώρα; Μνημόνια, Χρεοκοπία, κλειστές τράπεζες. Περίπου διακόσια χρόνια εθνικού διχασμού, ως πότε?
Μήπως ήρθε η ώρα; Η ώρα του μεγάλου ΝΑΙ? Του πραγματικού ΝΑΙ. Η ώρα του « πρώτη φορά σοβαρά»? Η ώρα να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κτίσουμε και πάλι αυτή την χώρα. Από την αρχή, πέτρα – πέτρα. Θα χρειαστεί να βρεθούμε όλοι σε ένα τραπέζι για να σώσουμε την Ελλάδα που αγαπάμε. Μία χώρα που πρέπει να σωθεί από τους κάθε λογής λαϊκιστές Βαρουφάκηδες, Καμένους, και φανατικούς ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς. Διότι ο στρατός δεν είναι ο εγγυητής της εσωτερικής ασφάλειας κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας. Η πίστη στην Δημοκρατία, είναι ο εγγυητής της εσωτερικής ασφάλειας. Η Δημοκρατία και η νοημοσύνη μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να κακοποιείται τόσο βάναυσα. 
Ελλάδα-Ευρώπη των πολλών ήρθε η ώρα των σιωπηλών
Ιάκωβος Θεοδώσης
Ex-potamistas
Πέλλα -Έδεσσα