10 Ιουνίου 2016

ΝΕΑ ΝΙΚΗ! Πήραν τη δόση τους αλλά δεσμεύθηκαν για ασυλία στελεχών ΤΑΙΠΕΔ

Οπότε ο εισαγγελέας που ελέγχει τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί ελεύθερα να... πάει να αυτοκτονήσει...

Η θετική έκθεση συμμόρφωσης θα σταλεί στα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, προκειμένου και αυτά με τη σειρά τους να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης - Το τελικό «οκ» θα δώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, που αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το βράδυ της Πέμπτης, όπως λίγο-πολύ αναμενόταν, το EuroWorking Group, «υπογράφοντας» και επισήμως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος-Μνημονίου.

Oι τεχνικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίαζαν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδος). Έπειτα από περίπου 2,5 ώρες έκριναν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, ανάβοντας το πράσινο φως για την καταβολή των 7,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Το EuroWorking Group, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι, εξέτασε την πρόοδο των συμφωνηθέντων και, αφού την έκρινε επαρκή, προχώρησε στη σύνταξη θετικής έκθεσης συμμόρφωσης. Η έκθεση αναμένεται να σταλεί στα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, προκειμένου και αυτά με τη σειρά τους να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Το τελικό «οκ» για την εκταμίευση της δόσης θα δώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, που αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, η δόση των 7,5 δισ. θα βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία αμέσως μετά -και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Στο συγκεκριμένο EuroWorking Group, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η δόση "ξεκλείδωσε" με δέσμευση για προστασία στελεχών ΤΑΙΠΕΔ
      
Το EWG -που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Φινλανδία- έδωσε το πράσινο φως στα κοινοβούλια των κρατών μελών, τα οποία  από σήμερα αναλαμβάνουν την σκυτάλη για να εγκρίνουν το πακέτο δόσεων των 10,3 δισ. ευρώ. Επόμενος στόχος είναι η 16η Ιουνίου όταν συνεδριάζει πρώτα το Eurogroup και ακολούθως το ΔΣ του ESM  με στόχο  να αποδεσμεύσει το 1ο υπο-πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ.

"Η δόση έχει ξεκλειδώσει" ανέφεραν χθες ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετά την συνεδρίαση του EWG στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. "Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα και την εκταμίευση" πρόσθεταν άλλες κοινοτικές πηγές.

Το  ΤΑΙΠΕΔ και τα "φέσια"

Όσο για τις εκκρεμότητες της συμφωνίας,  σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται η κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί να ρυθμίσει στο άμεσο μέλλον το θέμα της νομικής προστασίας των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, πιθανότατα μέσω διάταξης που να εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Στην χθεσινή σύνοδο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πέρα από την ίδια την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ένα άλλο θέμα: η κατανομή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ια έναν νέο πιο αυστηρό μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι τα 1,8 δισ. ευρώ που αναλογούν από το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ θα οδεύσει στις πληρωμές οφειλών αλλά και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες (το ποσό που έχει σωρευθεί ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο υπο-πακέτο που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο (συνδεδεμένο με την τήρηση νέων προαπαιτούμενων).

Τα επόμενα βήματα

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μαζί με τους όρους, τις ρήτρες και τα "ψιλά γράμματα" θα φανούν με τα τελικά κείμενα του μνημονίου: το συμπληρωμένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές. Στέλνονται στα κοινοβούλια και η εφαρμογή τους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των δόσεων θα συζητηθεί και επί ελληνικού εδάφους, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών προγραμματίζουν νέα κάθοδο στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου για να μετάσχουν και σε συνέδριο.