21 Ιουνίου 2016

Τα αστικά κέντρα απορρόφησαν τις απώλειες ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια του έτους επιτρέπουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου, καθώς δείχνουν ότι τα κρατικά ταμεία πήραν μια πρώτη, βαθιά ανάσα.

Η μάχη θα κριθεί, ωστόσο, τους επόμενους μήνες, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και το φόρο ακινήτων, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται ήδη με ρυθμούς περίπου 800 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά φορολογικά έσοδα το Μάιο διαμορφώθηκαν στα 3,163 δις ευρώ έναντι στόχου 2,707 δις ευρώ (+16,85%), με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο να φτάνουν στα 17,190 δις ευρώ έναντι στόχου 16,489 δις ευρώ (+4,25%).

Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ότι δηλαδή την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα τουριστικά νησιά η έκδοση αποδείξεων κινείται στα όρια του… εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υστέρηση ως και 62% από τα προσδοκώμενα έσοδα ΦΠΑ. Τα στοιχεία από το σύνολο των εφοριών και των τελωνείων δείχνουν ότι το Μάιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με το στόχο και στο πεντάμηνο 9,8%. Το ζητούμενο είναι αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί και στους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr