03 Ιουνίου 2016

Σε απολογία έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ – «Φωτιά» το κατηγορητήριο

Έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί, την περίοδο 2013-2014 καλούνται σήμερα σε απολογία ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη. Οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί σε απολογία για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που αφορά την "μη επωφελή αξιοποίηση" 28 ακινήτων.

Πρόκειται για πέντε κτήρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY και πέντε κτήρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η υπόθεση αφορά σε δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν, λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται η περίπτωση του ποσού των 6,6 εκατ.. ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για κενά ή εν μέρη κενά κτίρια όπως αυτά του Κεράνη και του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

Πέραν της ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για υπεξαίρεση με βάση το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι τρεις κατηγορούμενοι μέλη της Διοίκησης, σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.