23 Ιουνίου 2016

ΚΛΑΜΑ! Σανό στα γίδια ο Μπαλαούρας: Κάνει επιτροπή χρέους σαν της Ζωής αλλά όχι για τη διαγραφή του

Να συστήσει εκ νέου επιτροπή για την απομείωση του δημόσιου χρέους αποφάσισε η Βουλή, έτσι ώστε να ενισχύσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει με τους Θεσμούς το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκη Μπαλαούρα, αφού νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεννόηση με την κυβέρνηση, το προεδρείο της Βουλής και το υπουργείο Οικονομικών.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι ανάλογη επιτροπή είχε συστήσει και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα που χαρακτήριζε το δημόσιο χρέος «παράνομο, επαχθές και επονείδιστο».

Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε ότι αυτή την φορά η υπο-επιτροπή που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών θα αποτελείται από 21 βουλευτές όλων των κομμάτων (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από ΝΔ και από έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα) και όχι εμπειρογνώμονες.

Τα μέλη της επιτροπής θα αξιοποιήσουν αποσπάσματα του παλαιότερου πορίσματος, θα καλούν εμπειρογνώμονες και ειδικούς επί του θέματος, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Στόχος δεν θα είναι να μελετηθεί η νομιμότητα των δανειακών συμβάσεων αλλά τεχνικοί και πολιτικοί τρόπου για την απομείωση και όχι την διαγραφή του χρέους», σημείωσε ο κ. Μπαλαούρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της Υποεπιτροπής, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά την γραπτή διατύπωση της πρότασης.