15 Ιουνίου 2016

Τα «γυμνά δάνεια» της Κίνας -Ζητούν από φοιτήτριες αποκαλυπτικές φωτογραφίες ως εγγύηση

Αντιδράσεις προκαλεί στην Κίνα η αποκάλυψη ότι σκιώδεις δανειστές πιέζουν φοιτήτριες να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες, ως εγγύηση για να τους δώσουν δάνειο, μέσω διαδικτύου.

Για τις συμφωνίες αυτές, με βάση τα όσα μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας και αναμεταδίδει ο Guardian, κάποιες φοιτήτριες έστειλαν γυμνές φωτογραφίες τους, στις οποίες κρατούν την ταυτότητά τους, σε πιθανούς δανειστές. Σε αντάλλαγμα, παίρνουν υψηλότερα δάνεια- 2 έως 5 φορές πάνω από το κανονικό ποσό, έγραψε η Beijing Youth Daily.

Οι δανειστές απειλούν τις φοιτήτριες ότι θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, αν δεν αποπληρώσουν εγκαίρως το δάνειό τους, συχνά με τοκογλυφικό επιτόκιο. Ολο αυτό συμβαίνει στην ιστοσελίδα Jiedaibao, μία πλατφόρμα στην οποία άτομα- συχνά φίλοι ή γνωστοί- δανείζουν ή δανείζονται χρήματα, κάνοντας τις δικές τους συμφωνίες.

Κάποιοι από τους χρήστες της όμως φαίνεται πως κυνηγούν νεαρούς ανθρώπους με ελάχιστη εμπειρία στα οικονομικά. Η Λιν Ξιάο, φοιτήτρια, δήλωσε στην Beijing Youth Dail ότι ήθελε να ανοίξει μία μικρή επιχείρηση, οπότε τον Φεβρουάριο συμφώνησε να στείλει γυμνές φωτογραφίες της σε κάποιους που θα την δάνειζαν, με αντάλλαγμα 120.000 γιουάν (12.873 λίρες). Μέσα σε τέσσερις μήνες, το χρέος της υπερδιπλασιάστηκε. Μετά από τις απειλές των δανειστών της, αναγκάστηκε να ζητήσει χρήματα από την οικογένειά της, προκειμένου να μην καταλήξουν στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες της.

Ο Guardian επικοινώνησε με την JD Capital Co, μία εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, στην ιστοσελίδα της οποίας συμβαίνουν όλα αυτά. Εκπρόσωπός της καταδίκασε τα «γυμνά δάνεια» και δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την αστυνομία, στην έρευνα για το θέμα.