13 Ιουνίου 2016

ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΕΚΑΤΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Φρίκαραν που το ΚΚΕ συνεργάστηκε με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έβγαλε Πρόεδρο νοσοκομειακών γιατρών

Τα ποσοστά που παίρνουν συνολικά τα κομμούνια στους δηόσιους γιατρούς εξηγούν και εν μέρει τα χάλια των νοσοκομείων...

Εξελέγη μόνο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας - Για ειδύλλιο ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά ο εκ του ΣΥΡΙΖΑ απερχόμενος πρόεδρος

Χωρίς  προεδρείο αλλά με… πρόεδρο και με διχασμένες τις αριστερές παρατάξεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγκρότησης σε σώμα της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, επιμελήτρια Β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», είναι η νέα πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σηματοδοτώντας δραστική αλλαγή τόσο στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στο ΕΣΥ όσο και σε αυτόν των... γενεών και των φύλων. Ο απερχόμενος πρόεδρος είναι ο 55χρονος κ. Δημήτρης Βαρνάβας, οφθαλμίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, που εκλεγόταν τα τελευταία χρόνια με την παράταξη ΜΕΤΩΠΟ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η  41χρονη προτάθηκε για τη θέση της προέδρου από την προσκείμενη στο ΚΚΕ Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) η οποία κατά το 9ο συνέδριο της Ομοσπονδίας που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, κατέλαβε  την πρώτη θέση για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας  με 53 ψήφους και 7 έδρες έναντι 41 ψήφων και 4 εδρών που είχε λάβει  το 2013). Η κυρία Ρέτζιου έλαβε εννέα ψήφους.

Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εξελέγη με πέντε ψήφους ο νευροχειρουργός, επιμελητής Β’ του Γενικού  Κρατικού Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η παράταξη είχε λάβει στο 9ο Συνέδριο τη δεύτερη θέση.

Το ΜΕΤΩΠΟ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση από την πρώτη που καταλάμβανε σταθερά στις αρχαιρεσίες από το 2009. Οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ και Συμπαράταξη Νοσοκομειακών Γιατρών για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που στηρίζονται από τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντίστοιχα, κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ψήφους και έδρες (4 και 2 έδρες αντίστoιχα).

Κατά τη διαδικασία της ανάδειξης του προεδρείου η  ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, προκειμένου κάθε παράταξη να πάρει τη θέση που της αναλογεί, με βάση τη δύναμη της. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, εκλέγονταν τα προεδρεία της ΟΕΝΓΕ επί σειρά ετών. Αυτό σημαίνει πρόεδρος από τη ΔΗΠΑΚ, γραμματέας από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ), αντιπρόεδρος α' από το ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ), ταμίας από τη ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και αντιπρόεδρος β΄ από τη “Συμπαράταξη” (ΠΑΣΟΚ).

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρότειναν επίσης αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο. Έθεσαν, όμως, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο προεδρείο να τους ψηφίσει το ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αυτό δεν συνέβη και παρά την επιμονή της ΔΗΠΑΚ να συνεχιστεί η διαδικασία, οι τρεις αυτές παρατάξεις αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν. Επιπλέον, ακολούθησαν «πολεμικές»  ανακοινώσεις, με τις τρεις αριστερές παρατάξεις (ΔΗΠΑΚ, ΕΚΑ, ΜΕΤΩΠΟ) να  καταλογίζουν ευθύνη, η μία στην άλλη, για την κατάσταση.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Από τη ΔΗΠΑΚ ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν προσχηματικά τη στάση του ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για να βάλουν εμπόδια στην εκλογή προεδρείου και στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Η παράταξη κατηγορεί το ΜΕΤΩΠΟ  (ΣΥΡΙΖΑ) πως πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής και καταγγέλλει πως «ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η Ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών».

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ επισημαίνουν ότι κατά την εκλογή της 9μελούς εκτελεστικής γραμματείας από το 27μελές γενικό συμβούλιο έδωσαν στη ΔΗΠΑΚ τη μία από τις επτά ψήφους που έχουν στο συμβούλιο, προκειμένου η ΔΗΠΑΚ  ως πρώτη δύναμη να πάρει την ένατη έδρα της εκτελεστικής γραμματείας. Το ΕΚΑ κάνει λόγο για «μπλοκ των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε φερέφωνο του υπουργού Υγείας» και διερωτάται με νόημα  γιατί το 2013 είχε δεχτεί να μοιραστούν αναλογικά οι θέσεις του προεδρείου.

Για ειδύλλιο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταλογίζει πολιτική αλητεία στους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ και της ΕΚΑ. Κατά τον κ. Βαρνάβα, οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στα «αλισβερίσια» και έμειναν μακριά από τη διεκδίκηση θέσεων στο προεδρείο, με αποτέλεσμα να μείνουν κενές οι θέσεις του αντιπροέδρου, ταμία, β΄ αντιπροέδρου και ειδικού γραμματέα.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών

Ο δυναμισμός και ο ισχυρός συνδικαλιστικός λόγος της 41χρονης γιατρού επιβραβεύτηκαν σε μια περίοδο που το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας περνά -ίσως- τη μεγαλύτερη κρίση του. Η ίδια ως νέα γιατρός γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι λειτουργοί του Ιπποκράτη στα δημόσια νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Συνθήκες σκληρές οι οποίες φυσικά έχουν αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

 «Οι επικουρικοί γιατροί και οι γιατροί με τα μπλοκάκια τείνουν να γίνουν καθεστώς. Την ίδια ώρα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία -ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, επικουρικοί, πενταμηνίτες τεχνικοί του ΟΑΕΔ- δημιουργούν με ταχύ ρυθμό φθηνό εργατικό δυναμικό. Ολοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία -και όχι μόνο- δεχόμαστε μια επίθεση που κλιμακώνεται, γινόμαστε στόχος μιας βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αφετηρία της την εμπορευματοποίηση της υγείας. Αυτό επιβάλλεται να σταματήσει και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες που θα χρειαστούν τις παροχές υγείας», είχε δηλώσει η κυρία Ρέτζιου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», μετά την πρωτιά της παράταξης της στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

«Τώρα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης σε κάθε νοσοκομείο, να δυναμώσουν οι επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ, να συγκροτηθούν νέες όπου δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης και όρος για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής», έδινε το στίγμα της  για την επόμενη μέρα στο συνδικαλιστικό νοσοκομειακό κίνημα των γιατρών.

Η κυρία Ρέτζιου εργάζεται από το 2010 στο Θριάσιο, ενώ είχε κάνει ειδικότητα στο Αιγινήτειο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ.ωΟι συνάδελφοί της την περιγράφουν ως μάχιμη γιατρό και μαχητική συνδικαλίστρια. Είναι επίσης στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου από όπου παραιτήθηκε το 2012 για να εντείνει τους αγώνες της στον χώρο του ΕΣΥ.