10 Ιουνίου 2016

Και μετά τη διαπλοκή, τι;

Γ. Παντελάκης

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών, η κυβέρνηση θα έχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Πως θ' αντικαταστήσει τον εχθρό που με μια λέξη ονομάζεται διαπλοκή. Θα πρέπει ν' αναζητήσει έναν νέο στόχο τον οποίο θα πυροβολεί κάθε φορά που θα έχει ανάγκη για αποπροσανατολισμό. Η διαπλοκή φυσικά θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά όχι ως μηχανισμός κυβερνητικού αντιπερισπασμού, θα έχει εξαντλήσει τον ρόλο της ως τέτοιου. Η κυβέρνηση, θα πρέπει αναζητήσει έναν νέο εχθρό.

Χθες, ο υπουργός Ν. Παππάς, επανέλαβε πως με την αδειοδότηση για τα ιδιωτικά κανάλια, σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας-ΜΜΕ. Ο υπουργός δεν λέει την αλήθεια. Και το γνωρίζει. Απλά πιστεύει πως η συγκεκριμένη στοχοποίηση μπορεί ακόμα να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τα σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί είναι πως ελάχιστα ενδιαφέρει πια τον σκληρά φορολογούμενο ή τον συνταξιούχο που δέχεται νέες περικοπές, αν τις νέες άδειες θα τις πάρει ο χ ή ο ψ οικονομικά ισχυρός επιχειρηματίας.

Ήδη στα παρασκήνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν τις νέες άδειες. Όλα τα ονόματα ανήκουν σε νυν μετόχους καναλιών ή σε μερικούς νέους παίκτες. Οι προθέσεις τους, δεν είναι κατά βάση προθέσεις επιχειρηματιών που προσδοκούν στο κέρδος. Η αγορά δεν τους επιτρέπει να πιστεύουν πως σ αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον, υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Οι προθέσεις συνδέονται με την νομή εξουσίας και την διάθεση προώθησης μέσα από τα κανάλια διαφορετικών συμφερόντων. Αυτές που ήταν πάντα δηλαδή. Και όχι μόνο στη χώρα μας.

Όταν στηθεί το νέο σκηνικό και δοθούν οι άδειες, η μοναδική διαφορά συγκριτικά με την σημερινή κατάσταση θα αφορά στην καταβολή ενός μικρού ποσού για την χρησιμοποίηση των συχνοτήτων. Τίποτα άλλο δεν θα έχει αλλάξει, απλά οι νέοι (και παλιοί) καναλάρχες θα αποκτήσουν μια νέα σχέση με τη σημερινή εξουσία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της σημερινής εξουσίας από την αρχή. Μια νέα σχέση που θα βασίζεται σε πιο ...φιλικές προθέσεις, ικανές να βοηθήσουν και τις δυο πλευρές.

Ο κ. Παππάς που δηλώνει πολέμιος της διαπλοκής, φρόντισε ώστε η διαδικασία για τις νέες άδειες να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο. Και όχι από κάποια αδιάβλητη και ανεξάρτητη αρχή. Το υπουργείο του, διοργανώνει έναν διαγωνισμό ο οποίος μάλιστα έχει πολλές εμφανείς αδυναμίες. Ούτε καν ο ακριβής αριθμός των αδειών που θα δοθούν δεν έχει καθοριστεί. Ήταν τέσσερις, αλλά μπορεί να είναι και πέντε. Μπορεί και περισσότερες. Ο κ. Παππάς θα το αποφασίσει.

Στην νέα τάξη πραγμάτων στο τηλεοπτικό τοπίο, κάποιοι ισχυροί επιχειρηματίες (γιατί μόνο αυτοί έχουν την οικονομική δυνατότητα), θα έχουν τα νέα κανάλια. Η αλήθεια είναι, πως αυτό συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ισχυρά Μέσα, ανήκουν κυρίως σε οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους. Υπάρχει ωστόσο μια θεμελιώδης διαφορά. Στην υπόλοιπη Ευρώπη (με εξαιρέσεις όπως η Πολωνία κλπ), για την λειτουργία των σταθμών σημαντικό ρόλο παίζουν πραγματικά ανεξάρτητα όργανα που επιβλέπουν και τους όρους της παρεχόμενης πληροφόρησης και της σύνθεσης της μετοχικής διαδικασίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν ήθελε ποτέ να αντιμετωπίσει την διαπλοκή. Οι αποκαλύψεις για προεκλογικές συναντήσεις Τσίπρα με ισχυρούς Μιντιάρχες, επιβεβαίωσαν πως το ζητούμενο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναζήτηση συμμαχιών. Με κάποιους οι συμμαχίες πέτυχαν, με κάποιους όχι. Ωστόσο κοινή συνισταμένη των επιδιώξεων ήταν μια: η στοχοποίηση ήδη απαξιωμένων και μικρής επιρροής καναλιών, ως μέθοδος αποπροσανατολισμού. Και αυτή όμως, έχει μια ημερομηνία λήξης. Μετά, θα πρέπει ν αναζητήσουν τον νέο ...εχθρό !

http://www.liberal.gr/arthro/56519/apopsi/g-pantelakis/kai-meta-ti-diaploki-ti.html