01 Ιουνίου 2016

Πρώτοι... πουθενά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Εμελλε να το δούμε και αυτό. Οι κ. Ν. Φίλης και Αντ. Λιάκος σκέφτονται, λέει, να υποχρεώσουν τα παιδιά του Δημοτικού να υπογράψουν έναν «Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» που «θα τα προετοιμάζει για να γίνουν καλοί δημοκρατικοί πολίτες». Τι θα αναφέρει μεταξύ άλλων;
Οτι «στο σχολείο πηγαίνουμε, επειδή είναι σαν δεύτερο σπίτι μας», ότι «εκεί συναντάμε κι άλλα παιδιά και μαθαίνουμε να κάνουμε μαζί πράγματα που είναι ευχάριστα και χρήσιμα», ότι «πρέπει να φερόμαστε ιπποτικά στους αδύναμους» και ότι «είναι ντροπή να κάνεις επίδειξη ότι έχεις χρήματα και πράγματα, όταν άλλα παιδάκια στερούνται και υποφέρουν».

Συγχωρέστε με, αλλά επειδή έχω κόρη στην Α΄ Δημοτικού, αν την εξαναγκάσουν να υπογράψει τέτοιες σάχλες, θα της πω «παιδί μου, πολλά πράγματα που εσένα σου φαίνονται αυτονόητα, δεν είναι δυστυχώς για τους... (βάλτε όποια λέξη θέλετε) που έτυχε να μας κυβερνούν». Και επειδή, μόνον με φαιδρότητα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την ιδέα να υποχρεωθούν παιδιά του Δημοτικού να συνομολογήσουν τους κανόνες Ανθρωπισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτηκα να τους εμπλουτίσω με επτά μακράν χρησιμότερες συμβουλές που ήδη δίνω στην κόρη μου από τα μαθήματα ζωής που μας προσφέρει η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο. Προτείνω, μάλιστα, στους κ. Λιάκο και Φίλη να τις εντάξουν στον «κώδικα τιμής τους». Εχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Από μικρός μαθαίνεις τι θα πει απάτη και κυρίως αυταπάτη. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στη ζωή από να πλάθεις στο μυαλό σου έναν κόσμο που δεν υπάρχει και να νομίζεις επιπλέον ότι μαγικά μπορείς να τον αλλάξεις.

2. Δεν λες ποτέ ψέματα και κυρίως δεν παραμυθιάζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι χωρίς κόπο θα ζήσουμε όλοι ζωή χαρισάμενη.

3. Οταν συλληφθείς να κάνεις λάθος, το παραδέχεσαι και δεν κάνεις το άσπρο - μαύρο.

4. Σέβεσαι τους πάντες γύρω σου. Οταν π.χ. σε καλούν κάπου, ντύνεσαι όπως ορίζει ο οικοδεσπότης, όχι όπως σου γουστάρει.

5. Τηρείς τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και ευγένειας. Οταν σου δίνει κάποιος το χέρι του δεν έχεις το άλλο στην τσέπη, όταν κάθεσαι σε πολυθρόνα δεν χύνεσαι κι όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος στέκεσαι προσοχή και δεν έχεις τα χέρια σου στα αχαμνά σου όσο υψηλό αξίωμα κι αν αποκτήσεις στη ζωή.

6. Μαθαίνεις άριστα αγγλικά, διότι αυτή είναι η γλώσσα συνεννόησης στον πλανήτη και μπορεί κάποια μέρα (φευ!) να μιλήσεις και στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

7. Τέλος, και καθώς τελειώνει η σχολική χρονιά, προτείνω στους κ. Φίλη και Λιάκο να εντάξουν στον κώδικά τους και τον σεβασμό των βιβλίων, καθώς έμαθα ότι το σκίσιμό τους έχει επανέλθει στη μόδα. Καλό θα ήταν να αναφέρουν ρητά ότι τα βιβλία δεν τα σκίζουμε ποτέ. Δεν είναι μνημόνια τα βιβλία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ