27 Ιουνίου 2016

Βρετανία: Ψήφισε υπέρ του Brexit ο Κόρμπιν;

Τη στιγμή που ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, συγκεντρώνει επιστολές παραίτησης από τους βουλευτές του, οι οποίοι την Τρίτη θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, ο παραιτηθείς σκιώδης πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ηγέτης του κόμματος να ψήφισε υπέρ του Brexit.

Ο Κρις Μπράιαντ μιλώντας στο BBC δήλωσε πως ο Κόρμπιν ενδέχεται να ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι όταν τον ρώτησε εκείνος αρνήθηκε να του απαντήσει.

«Η συμπεριφορά του για το δημοψήφισμα ήταν τόσο χαλαρή, τόσο ανάρμοστα αδέξια που μερικές φορές ένιωσα ότι κανείς δεν γνώριζε αν ήταν υπέρ του Remain ή του Leave», είπε ο Μπράιντ.

Ο παραιτηθείς σκιώδης πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων πρόσθεσε πως «κόσμος με ρωτούσε την ημέρα του δημοψηφίσματος: “Πώς ψήφισε; Ψήφισε για την αποχώρηση;”» και συνέχισε λέγοντας: «Υποπτεύομαι πως ο Τζέρεμι θα μπορούσε να είχε ψηφίσει να αποχωρήσουμε».

Μετά τις δηλώσεις του, εκπρόσωπος του Τζέρεμι Κόρμπιν επικοινώνησε με τον Independent χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του Μπράιντ «ανοησίες» και πως πρόκειται μόνο για απόπειρα αποσταθεροποίησης της ηγεσίας.

Ερωτηθείς αν μπορεί κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει ότι ο ηγέτης των Εργατικών ψήφισε υπέρ της παραμονής, απάντησε: «Φυσικά. Αλλά είναι απαράδεκτο να ερωτηθεί πώς ψήφισε. Ήταν ηγέτης της καμπάνιας των Εργατικών για την παραμονή και ήμασταν το μόνο κόμμα με πλειοψηφία υποστηρικτών».

Υπενθυμίζεται πως ο Κόρμπιν παρά τις πιέσεις που του ασκούνται, αρνείται να παραιτηθεί παρότι κατηγορείται ότι δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών των νέων που ήθελαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει την παραίτησή τους 40 μέλη και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να προδώσει την εμπιστοσύνη των υποστηρικτών του και παραπέμπει σε εσωκομματικές εκλογές.