24 Ιουνίου 2016

Σάμος: Διαμαρτυρία φορέων και πολιτών για τoυς λάθρο-Τι ζητούν

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ και του ΙΚΑ, προχώρησαν σήμερα πολίτες και φορείς της Σάμου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Περιφερειακής Ενότητας, του Συνδέσμου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων και του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων.

Οι πολίτες και οι φορείς του νησιού ζητούν:

  • Την άμεση μεταφορά όλων των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, που έχουν συμπληρώσει 25 ημέρες παραμονής και κυκλοφορούν ελεύθεροι, σε κατάλληλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να γίνει δυνατή η εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει. «Το νησί μας δεν θα αντέξει τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης που δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία και τον τουρισμό . Όχι στα σχέδια που εφαρμόζονται στην πράξη για σταδιακή μετατροπή του νησιού σε μόνιμο καταυλισμό μεταναστών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους
  •  Διαχωρισμό του hot spot σε δύο τμήματα, κλειστό και ανοιχτό, καθώς και διαχωρισμό των «πραγματικών» προσφύγων που έχουν ανάγκη από τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.
  • Το υφιστάμενο κέντρο να χρησιμοποιείται μόνο για την περίπτωση νέων αφίξεων μεταναστών. Να απαγορευτούν και να σταματήσουν άμεσα αυθαίρετες ενέργειες μη κυβερνητικών οργανώσεων για  «ιδιωτικά καταφύγια»,  δηλ. ιδιωτικά hot spot σε διάφορα μέρη του νησιού, χωρίς καν να ερωτάται η τοπική αυτοδιοίκηση. Να μη δημιουργηθεί νέο hot spot στο νησί.
  •  Να ελεγχθούν όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και να απομακρυνθούν από το νησί όσες με τις ενέργειές τους δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία και την οικονομία, και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
  •  Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της προχωρώντας σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν, άμεσα, την τοπική οικονομία. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με ωραίους λόγους στα συνέδρια, αλλά με αποφάσεις που έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Απαιτούμε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση, διευθέτηση με ευνοϊκούς όρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών και εμπόρων προς Δημόσιο και τράπεζες. Να γίνει ιδιαίτερη τουριστική προβολή του νησιού για φέτος και το 2017 και να επιδοτηθούν οι συγκοινωνίες μας για να τονωθεί η κίνηση. Να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Σάμο», καταλήγει η ανακοίνωση των διαμαρτυρόμενων φορέων.