23 Ιουνίου 2016

ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ; Tα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Απορούν οι συμμετέχοντες στο 5ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης για την πρωτοφανή μικρή συμμετοχή ξένων επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων οι οποίοι προφανώς ενδιαφέρονται κυρίως για τη διαχείριση «κόκκινων δανείων» και ελάχιστα για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Τα στατιστικά στοιχεία όμως αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει πλέον τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Πολλά πρέπει να συμβούν για να αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το 2015 ήταν μια καταστροφική χρονιά όσον αφορά το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το 2015, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΟΗΕ πέρυσι καταγράφηκαν αποεπενδύσεις της τάξεως των 289 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι εκροές ξένων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές, δείγμα της κορύφωσης του επενδυτικού ρίσκου της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το 2015, το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων από ξένους ομίλους περιορίστηκε σε 17,68 δισ. ευρώ, έναντι 35 δισ. ευρώ, που ήταν το απόθεμα κεφαλαίων που βρισκόταν στη χώρα το 2010.

Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, τα ξένα κεφάλαια έχουν περιοριστεί κατά 50%, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κυβερνώντων για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Ενδεικτική της αποστροφής των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι και η εικόνα που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων. Μόλις το 32% των ξένων επενδυτών εξετάζει σήμερα το ενδεχόμενο να τοποθετήσει κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 άγγιζε το 58%.