26 Ιουλίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Εξεταστική θα γίνει από τη ΝΔ στην επόμενη Βουλή-Θέατρο σκιών όσα συνέβησαν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το 2015

Προσωπικές ευθύνες στον -απόντα από τη συζήτηση- Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον –τότε- υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη επέρριψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που ζήτησε η ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε γνώση για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων επιστρατεύοντας ως απόδειξη τις δηλώσεις του Γ.Βαρουφάκη και το περιεχόμενο του βιβλίου του Τζ.Γκάλμπρέιθ για το λεγόμενο plan B.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του Πάνου Καμμένου για την απουσία τους από την συζήτηση.

Χαρακτήρισε ως «κακό όνειρο» για τον πρωθυπουργό το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μια περίοδο «εφιάλτη» για τον ελληνικό λαό, που έχει αφήσει τα σημάδια του στην οικονομία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για το πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, σε συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και μια ακόμα αχρείαστη, όπως την χαρακτήρισε, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβεβαίωσε ότι το αίτημα για εξεταστική επιτροπή θα το επαναφέρει στη Βουλή και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Αιτιολόγησε ότι είναι απαραίτητη η έρευνα για να διαπιστωθεί το κόστος των διαπραγματεύσεων της περιόδου υπουργίας του Γ.Βαρουφάκη, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τεκμηριωθεί το κόστος της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, του ερασιτεχνισμού, της καθυστέρησης και το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως είπε.

Επικαλέστηκε ως μέτρο σύγκρισης του κόστους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα τις μετρήσεις της ΤτΕ ότι οι διαπραγματεύσεις κόστισαν στην Ελλάδα μέτρα ύψους 86 δισ. ευρώ και τις εκτιμήσεις του Κλ.Ρέγκλινγκ για κόστος 100 δισ. ευρώ.

Για την πραγματική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χρεώθηκε με 20 δισ. ευρώ από την εξάμηνη διαπραγμάτευσης επικαλούμενος τις προβλέψεις για το ύψος του ΑΕΠ το Δεκέμβριο του 2014 που ήταν 195 δισ. όταν τελικά το ΑΕΠ το 2016 θα ανέλθει στα 175 δισ. ευρώ.

Περιέγραψε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία λέγοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα πρόσθετα μέτρα των 9 δισ. διέλυσαν τους παραγωγικούς κλάδους, το εξαγωγικό εμπόριο και υποχρέωσαν σε «μετανάστευση» εκατοντάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Θέλουμε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να αποτρέψουμε μελλοντικούς λαοπλάνους να παίξουν την τύχη του λαού στα ζάρια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον απόντα πρωθυπουργό είπε ότι «ο Τσίπρας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν ήξερε ή αν είχε “αριστερές αυταπάτες” σχετικά με τη διαπραγμάτευση».