10 Ιουλίου 2016

Η «φραντζόλα» δεν κάνει για 4x4 [video]

To ρωσικό βαν της Αστυνομίας εγκατέλειψε την καταδίωξη όταν το ρωσικό τζιπ των καταδιωκώμενων πήρε τα βουνά.

Η καταδίωξη από περιπολικά της Αστυνομίας έχεις συνήθως δυσμενή αποτελέσματα για τον καταδιωκώμενο. Θέλετε η επικοινωνία μεταξύ των περιπολικών, θέλετε τα μπλόκα, θέλετε το μειονεκτικό αστικό περιβάλλον γι’ αυτόν που προσπαθεί να διαφύγει…

Τι γίνεται όμως όταν η καταδίωξη γίνεται στην περιφέρεια, υπό αυτές τις συνθήκες που θα δείτε στο video και τα αυτοκίνητα έχουν βασικές διαφορές;

Ένα τυπικό λοιπόν περιβάλλον ρωσικής εξοχής και βραχώδεις λόφοι με πολύ χαμηλή βλάστηση. Ένα βαν UAZ 452 περιπολικό της Αστυνομίας, γνωστό και ως «φραντζόλα», τρέχει με τη σειρήνα αναμμένη στο κατόπι ενός UAZ 469, που είναι το ρωσικό αντίστοιχο του Jeep Wrangler. Προφανώς είναι μια ακόμα μέρα στη δουλειά. Και φυσικά, όπως πολύ σωστά υποθέτετε, η καταδίωξη γίνεται με τις την ταχύτητα που επιτρέπουν τα δύο οχήματα. Πρόκειται για μια καταδίωξη σε «slow motion».

Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, όμως, θα δείτε ότι το UAZ 469 είναι εξοπλισμένο, εκτός από τα λάστιχα mud και με σνόρκελ. Δηλαδή αυτή την υπερυψωμένη αναπνοή για τη διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, και μας προϊδεάζει για το ότι ο ιδιοκτήτης του σκαμπάζει από 4x4. Κάτι που θα δικαιολογήσει απόλυτα στη συνέχεια την επιλογή του.

Περνώντας μια αποθήκη φτιαγμένη από τσιμεντόλιθους, διώκτης και καταδιωκώμενος έχουν να αντιμετωπίσουν μια σχετικά δύσκολη ανάβαση με χορταριασμένο και πετρώδες τόπους τόπους τερέν. Το UAZ 469 κάνει, μάλλον, αυτό που κάνει συχνά: Ανεβάζει ρυθμό και ανεβαίνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι όταν πήγαινε στην άσφαλτο. Το UAZ 452 φτάνει στα ριζά της ανωφέρειας και, παρόλο που διαθέτει δυνατότητα 4x4 (πισωκίνητο και κατ' επιλογή 4κίνητο) εγκαταλείπει, καθώς το παρακάτω του έπεφτε πολύ.


Γιάννης Κουτσουφλάκης
http://www.drive.gr/news/kosmos/i-frantzola-den-kanei-gia-4x4-video