06 Ιουλίου 2016

500 γυναίκες από τη ΣΥΡΙΖΑ-Βενεζουέλα έκαναν εισβολή σε σούπερ μάρκετ της Κολομβίας

500 πεινασμένες γυναίκες από τη Βενεζουέλα έσπασαν τον κλοιό των συνοριοφυλάκων στα σύνορα με την Κολομβία και εισέβαλαν στην πόλη Κούκουτα προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτη ανάγκης τα οποία πλέον είναι δυσεύρετα στη χώρα τους.

Οι γυναίκες μάλιστα που προέρχονταν από την πόλη Ουρένα, αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 10 φορές περισσότερο τα είδη που αγόρασαν λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Οι γυναίκες της Ουρένα αποφάσισαν να έρθουν στη διεθνή γέφυρα για να περάσουν τα σύνορα γιατί δεν έχουμε φαγητό στα σπίτια μας, τα παιδιά μας πεινάνε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα βασικά», είπε μία από τις 500 γυναίκες σε εφημερίδα της Κολομβίας.

Τα αγαθά που αγόρασαν πάντως ήταν τα απολύτως βασικά, όπως χαρτί τουαλέτας, αλεύρι, λάδι και καλαμποκάλευρο, και ό,τι άλλο δεν μπορούν να βρουν στη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα είναι πλούσια σε πετρέλαιο, αλλά μαστίζεται από χρόνιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά και βασικά φάρμακα, με τους επικριτές του προέδρου Νικολά Μαδούρο να τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση της οικονομίας. Υποστηρικτές της κυβέρνησης λένε ότι τα άδεια ράφια των καταστημάτων είναι αποτέλεσμα «οικονομικού πολέμου» κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μαδούρο

Ο Μαδούρο έκλεισε τα σύνορα 1.400 μιλίων, τον Αύγουστο του 2015, και διέταξε την καταστολή ύποπτων λαθρεμπόρων στην περιοχή που πωλούσαν επιδοτούμενα αγαθά στην Κολομβία ανατιμημένα. Στη συνέχεια κήρυξε τις παραμεθόριες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανάγκασε σε απέλαση περισσότερους από 1.300 Κολομβιανούς.