20 Ιουλίου 2016

Αρνούνται συμμετοχή στο πραξικόπημα οι «8»: «Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα»-BBC: Εκφοβισμό δέχτηκαν οι «8» στο δικαστήριο από Τούρκους αξιωματούχους

Επιμένουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες - Και οι οχτώ φοβούνται για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εκδοθούν στην Τουρκία

Τις ώρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την Πέμπτη μέσα από το Κέντρο κράτησης Φερών που βρίσκονται οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που περιμένουν ανήσυχοι την εκδίκαση της υπόθεσής τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όλοι τους, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και επιμένουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες. «Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα» είπαν οι στρατιωτικοί στις Ελληνικές Αρχές.

Και οι οχτώ φοβούνται για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εκδοθούν στην Τουρκία.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μέλη των οικογενειών τους, που μέχρι στιγμής είναι όλοι τους καλά, όπως έχουν πληροφορηθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί τους..
Μέσω των δικηγόρων τους εκφράζουν την πίστη τους στην Ελλάδα και στην ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο αισθάνονται πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα για να εκδοθούν.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ακόμη δεν έχουν πεισθεί πως θα πάρουν άσυλο στη χώρα μας και πιστεύουν πως μετά την Πέμπτη θα εκδοθούν στην Τουρκία  εκεί που τους περιμένει μόνο ο θάνατος.

«Η εντύπωση που έχουμε είναι πως όλα είναι προκαθορισμένα για αυτούς τους ανθρώπους. Θα εκδοθούν στην Τουρκία και εκεί δεν ξέρουμε τι τους περιμένει. Βέβαια θα περιμένουμε να γίνει η δίκη την Πέμπτη όπου όλα θα ξεκαθαρίσουν» είπε στο protothema.gr η μια εκ των τριών συνηγόρων των στρατιωτικών.

Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία ασύλου όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή ύστερα από αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν οι οχτώ στρατιωτικοί από το βράδυ του Σαββάτου και ενώ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Στα γραφεία έμειναν τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ αρκετές στιγμές η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή όταν αναγκάζονταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις οικογένειές τους.

Ένας στρατιωτικός είπε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μικρό παιδί του που σε λίγες ημέρες έχει γενέθλια, ενώ ένας άλλος μίλησε για την υγεία της ετοιμόγενης γυναίκας τους.
Όλοι τους βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και πιστεύουν πως μόνο η Ελλάδα μπορεί να τους σώσει με το να τους δώσει άσυλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη των οικογενειών τους έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους και κρύβονται σε σπίτια φίλων επειδή φοβούνται αντίποινα από τους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δέχεται αφόρητη πίεση από την κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εκδοθούν οι οχτώ στη γειτονική χώρα. Μετά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα που έκαναν αναφορά για άμεση συμμετοχή των συγκεκριμένων στρατιωτικών στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν ήρθε και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη, Κερίμ Ουράς που τόνισε μεταξύ άλλων πως «η μη έκδοση των 8 δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας».

Να υπενθυμίσουμε πως οι  επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Βασίλης Γούλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

BBC: Εκφοβισμό δέχτηκαν οι «8» στο δικαστήριο από Τούρκους αξιωματούχους

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Ελλάδα απασχολεί το BBC που τονίζει ότι η μοίρα τους είναι πολύ «περίπλοκη».

Το ρεπορτάζ από την Αλεξανδρούπολη μάλιστα κάνει λόγο για απειλές που έχουν αρχίσει να δέχονται οι 8 στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα αναφερόμενο σε περιστατικό που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, όταν παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή κατηγορούμενοι ότι εισήλθαν παράνομα στην χώρα, τονίζει ότι η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ήταν έντονη και ότι σε «κάποιο σημείο 2 Τούρκοι αξιωματούχοι, που πιστεύεται ότι προέρχονται από το τοπικό προξενείο, κάθισαν ακριβώς πίσω τους μέχρι που δικηγόρος από την Ελλάδα τους ζήτησε να απομακρυνθούν».

«Οι πελάτες μου μού είπαν ότι στο δικαστήριο ήταν άνθρωποι από την Τουρκία και έλεγαν άσχημα λόγια εναντίον τους. Κάποιος που μιλάει Τούρκικα μου είπε ότι τους έλεγαν “σκυλιά, προδότες, θα σας σκοτώσουμε”. Κάτι τέτοιο», είπε μιλώντας στο βρετανικό Μέσο η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη.

Η δίκη, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, έχει πλέον διακοπεί μέχρι την Πέμπτη. Αλλά το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, καθώς και το αίτημα ασύλου των στρατιωτών βρίσκονται σε εξέλιξη θέτοντας την Ελλάδα «σε δύσκολη θέση» όπως σημειώνει το ρεπορτάζ και εξηγεί: «Διπλωματικά μιλώντας, η απέλαση των στρατιωτών θα μπορούσε πιθανότατα να είναι η ευκολότερη επιλογή για την Ελλάδα, η οποία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «θα εξετάσει σοβαρά» το γεγονός ότι οι στρατιώτες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να αλλάξουν το καθεστώς. Μετά το πραξικόπημα όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Σταραντζής χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ περίπλοκη» σύμφωνα με το ελληνικό αλλά και το διεθνές δίκαιο. «Υποψιάζομαι ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν μια καθαρή και άμεση διαδικασία έκδοσης. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αντιταχθεί ένα τέτοιο πράγμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την ασφάλεια της ζωής τους.

Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα κατά τη χορήγηση ασύλου. Δεν μπορούν να εκδοθούν αν υπάρχει η υποψία μιας πολιτικής ή στρατιωτικής δίωξης εναντίον τους -και σκληρές κυρώσεις», λέει ο δικηγόρος, ενώ το ρεπορτάζ καταλήγει επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι η μοίρα των στρατιωτικών είναι «αβέβαιη».

http://www.lykavitos.gr/archives/418650