16 Ιουλίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ-Κατέρρευσε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν επιστρέφει, 90 νεκροί, 1500 συλλήψεις

-Σοκαριστικό βίντεο: Οι δρόμοι της Άγκυρας γέμισαν με πτώματα
-Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα
-Η στιγμή που ο Τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προσγειώνεται σε ασφαλές έδαφος -Τον κρατούσαν πραξικοπηματίες

Ανατροπή σημειώνεται τις τελευταίες ώρες μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος στην Τουρκία που έγινε λίγο μετά τις 22:30 την Παρασκευή. Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου. Δήλωσε ότι το τέλος θα είναι καλό, προειδοποίησε ότι οι υπαίτιοι θα το πληρώσουν ακριβά και φωτογράφισε ως υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 90 νεκρούς αυτή τη νύχτα- θρίλερ στην Τουρκία, ενώ γίνονται ακόμη κάποιες συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

Η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει στην Τουρκία, το Σάββατο 16 Ιουλίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ενός μέρους του στρατού, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκτησε τον έλεγχο. Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι πήραν τα ηνία της εξουσίας στην Τουρκία. Συγκρούσεις και διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές μεγάλες πόλεις. 44 άτομα βρήκαν τον θάνατο στην Αγκυρα.
Μετά από πολλές ώρες αβεβαιότητας, το αεροπλάνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός από μεγάλο πλήθος στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ο Ερντογάν κατήγγειλε «προδοσία» από πραξικοπηματίες τους οποίους συνέδεσε με τον αιώνιο αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιμάμη που βρίσκεται εξόριστος εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.
Το Σάββατο, οι τουρκικές τηλεοράσεις δείχνουν σε απευθείας σύνδεση περίπου 50 πραξικοπηματίες στρατιώτες μπροστά στο προεδρικό παλάτι της Αγκυρας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε διαβεβαιώσει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος βρισκόταν «υπό έλεγχο». 130 πραξικοπηματίες συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έκανε επίσης γνωστό πως περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.


Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές βίας -εδώ και δεκαετίες- στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι.



Συνελήφθησαν 1563 στρατιωτικοί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.




Αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πριν από τα χαράματα ότι «υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό» και πως «αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία».

Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του «μέχρι το τέλος».



«Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν, επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.


Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.



Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος του ΝΑΤΟ απείχε πάντως ακόμη πολύ από το να έχει εξομαλυνθεί γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.



Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονται στη γέφυρα του Βοσπόρου – ΒΙΝΤΕΟ
Λίγο αργότερα περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύχτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.


Σποραδικοί πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται νωρίς σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από μια νύχτα βίας και εκρήξεων που οφείλονταν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα
Ένα αεροπλάνο έριξε νωρίς σήμερα το πρωί μια βόμβα κοντά στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα και καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε η προεδρία.



Οι δρόμοι της Άγκυρας γέμισαν με πτώματα [σκληρές εικόνες]

Σοκαριστικό βίντεο: Οι δρόμοι της Άγκυρας γέμισαν με πτώματα

Ένα ιδιαίτερα σκληρό βίντεο με τα αιματηρά επεισόδια της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η εισαγγελία της τουρκικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Άγκυρα και 1.150 άτομα τραυματίστηκαν κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος, με τους περισσότερους να είναι απλοί πολίτες.

Το βίντεο που ακολουθεί απεικονίζει τι διαδραματίστηκε στους δρόμους της Άγκυρας τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά την επίθεση των πραξικοπηματιών.

Δείτε το βίντεο (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)


Η στιγμή που ο Τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προσγειώνεται σε ασφαλές έδαφος -Τον κρατούσαν πραξικοπηματίες

Ενα βίντεο που πιστοποιεί ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι πλέον ασφαλής, δημοσίευσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή που ο στρατηγός Χουλούσι Ακάρ φτάνει με ελικόπτερο σε ασφαλές έδαφος. Εως το πρωί του Σαββάτου, τον κρατούσαν οι πραξικοπηματίες.


Συνελήφθησαν πάνω από 1.563 πραξικοπηματίες -Πάνω από 90 νεκροί

Πάνω από 1.563 συλλήψεις πραξικοπηματιών στρατιωτικών έχουν γίνει μέχρι ώρας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει τη σύλληψη πάνω από 30 υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και εκατοντάδων σε χαμηλότερες βαθμίδες, για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ανάμεσά τους είναι ο υποναύαρχος Νεγιάτ Ατίλα Ντεμιρχάν, ο υποστράτηγος Εκρέμ Καγκλάρ και ο υποστράτηγος Χασάν Πολότ.


Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού NTV, αποπέμφθηκαν πέντε στρατηγοί και εννιά συνταγματάρχες, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Tο Reuters μετέδωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Μεχμού Χακμπιλέν, επικεφαλής της τουρκικής διοίκησης Αιγαίου. Οι συλλήψεις αυτές καταρρίπτουν την αρχική αίσθηση ότι επρόκειτο για πραξικόπημα οργανωμένο από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.





Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι 13 εξ' αυτών συνελήφθησαν την ώρα που προσπάθησαν να μπουν και να καταλάβουν το «παλάτι» του Ερντογάν. Δείτε φωτογραφίες παρακάτω:



Θάνατοι και συλλήψεις, συνολικά

  • Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί εξ αυτών πολίτες
  • 16 άτομα που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με την αστυνομία και 250 άλλοι συνελήφθησαν
  • 13 στρατιώτες που επιχείρησαν να καταλάβουν το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα συνελήφθησαν
  • Συνολικά, 754 μέλη των δυνάμεων στρατού συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών βρίσκονται 29 συνταγματάρχες και 5 στρατηγοί