27 Ιουλίου 2016

ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΛΑΙΤΕ ΛΕΜΕ! Περίεργη διάψευση του υπ. Οικονομικών για τις περικοπές στους ένστολους

Με... χρησμό της Πυθίας μοιάζουν οι διευκρινίσεις/διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών επί των πληροφοριών που αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μια ακόμα μείωση αποδοχών στους ένστολους.

“Δεν υπάρχει θέμα μειώσεων στους υπηρετούντες. Δεν υπάρχει εξοικονόμηση δαπανών αλλά δημοσιονομική ουδετερότητα”, διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντήθηκαν. Επιχειρώντας να δει κανείς πίσω από τις προσεκτικά διατυπωμένες λέξεις, αντιλαμβάνεται ότι έρχονται αλλαγές και στα μισθολόγια των ενστόλων- πέρα από το ψηφισμένο διετές “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών- οι οποίες δεν θα θίγουν τους ήδη υπηρετούντες αλλά θα αφορούν μόνο σε όσους μπαίνουν από εδώ και πέρα στις ειδικές σχολές. Την ερμηνεία αυτή ενισχύει και η διευκρίνιση περί δημοσιονομικής ουδετερότητας, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όντως σχεδιάζονται μισθολογικές αλλαγές.

Πώς μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο ήτοι και να κάνει αλλαγές και να μη θιγούν οι υπηρετούντες; εφαρμόζοντας τη μέθοδο... Κατρούγκαλου ήτοι με κάλυψη των όποιων μισθολογικών απωλειών από μια προσωπική διαφορά. Έτσι αν κάποιος υποστεί ονομαστική μείωση αποδοχών λόγω κατάργησης ή μείωσης κάποιου επιδόματος ή λόγω αλλαγών στα μισθολογικά κλιμάκια, αυτή δεν θα φτάνει στην τσέπη του, αφού θα ενεργοποιείται η προσωπική διαφορά, όπως έγινε με τους εφοριακούς όταν καταργήθηκε το ειδικό επίδομα τους.

Όλα ξεκινούν από τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει από το Φθινόπωρο σε αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων ομοειδών, με εφαρμογή από 1/1/2017. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του protothema, που προκάλεσαν και τις... μυστηριώδεις διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, σε εσωτερικό έγγραφο με το συναρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας “φωτογραφίζονται” μειώσεις 200- 400 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr