09 Ιουλίου 2016

Ο “μυστικός δείπνος” Κυριάκου-Καραμανλή

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί μια τακτική προσέγγισης με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και το περιβάλλον του. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το δείπνο που είχαν οι δυό τους, μετά των συζύγων τους στο σπίτι του νυν αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου.

“Ήταν μια εθυμοτυπικού χαρακτήρα κοινωνική συζήτηση σε άριστο κλίμα”, συνομολογούν στελέχη πέριξ των δύο πολιτικών. Ωστόσο, από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το θέμα των διαδοχικών διαφοροποιήσεων βουλευτών της “καραμανλικής” πτέρυγας από την κομματική γραμμή.

“Οφείλουμε σε αυτή την κρίσιμη φάση να έχουμε όλοι ενιαία φωνή” διεμήνυσε ο νυν αρχηγός του κόμματος. “Εγώ μόνο συστάσεις και προτροπές μπορώ να κάνω. Από εκεί και πέρα δεν παρεμβαίνω δημόσια κι αυτοί είναι μεγάλα παιδιά”, είναι η μόνιμη επωδός του κ. Καραμανλή όταν τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία επιστρατεύτηκε και σε αυτή την περίπτωση.

Η κουβέντα έφθασε και στο θέμα των εκλογών, με τον πρώην πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως δεν βλέπει σύντομα εξελίξεις που να οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

[Από εδώ και κάτω ακολουθούν ένα κάρο μαλ@κίες του υπαλλήλου του ΣΥΡΙΖΑίου Μαρινάκη, Κουρτάκη, που παρουσιάζει εικόνα ευτυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ και γκρίνια και καταστροφής στη ΝΔ... το αλατοπίπερο της σούπας είναι φυσικά ο μπαμπούλας Σαμαράς που τρώει παιδιά κ.λπ]

Ωστόσο, οι πέραν της κομματικής γραμμής δημόσιες τοποθετήσεις των “καραμανλικών”, στη σκιά των οποίων πραγματοποιήθηκε το εν λόγω γεύμα, κάθε άλλο παρά σταμάτησαν, με κορυφαίο παράδειγμα την ολική επαναφορά του Β. Μεϊμαράκη με σαφείς αιχμές κατά της Συγγρού.

Οι διαφωνίες των καραμανλικών
Εν πρώτοις, οι συγκεκριμένοι βουλευτές της “καραμανλικής” πτέρυγας θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει έδαφος λόγω της τακτικής που έχει ακολουθήσει η ηγεσία της ΝΔ. Λόγου χάριν, παρατηρούν ότι σε ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα, που είναι οι μεταρρυθμίσεις, έστω και την έσχατη ώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο.

“Εν μια νυκτί και με μια υπογραφή”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, έκλεισε η υπόθεση του Ελληνικού. Και ο κόσμος βλέπει το αποτέλεσμα και δεν δίνει σημασία στις προηγηθείσες παλινωδίες και συμπεριφορές, τις οποίες έχει εξοικειωθεί να θεωρεί μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν, η ΝΔ έχει δημιουργήσει φόβους στην κοινωνία, παρά την αγανάκτηση της δεύτερης για την εισπρακτική επιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί, έστω και επικοινωνιακά και όχι στην πράξη, να εξισορροπεί με την ψευδαίσθηση ότι προφυλάσσει τους εργαζόμενους, κυρίως του δημοσίου τομέα. Αντιθέτως, αντιπαραθέτουν, η ΝΔ δια στόματος του αρχηγού της έχει δημιουργήσει κάποιους φόβους στην κοινωνία και κυρίως στο ευρύ δημοσιοϋπαλληλικό χώρο. Πράγματι, όταν υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, λένε, ότι σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη φορολογία, η ΝΔ θα τη μειώσει όταν έλθει στην εξουσία, αναφερόμενος στην ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών, τη θέση αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι τη συνδέουν είτε με απολύσεις είτε με νέες μειώσεις μισθών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε όλη αυτή την αξιολόγηση που κάνει η “καραμανλική” πτέρυγα είναι ότι έχει ως επωδό – πέραν της κριτικής προς τον Κ. Μητσοτάκη- την ανάδειξη ενός υπόγειου ρόλου, τον οποίον αποδίδουν στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και ο ρόλος αυτός, όπως υποστηρίζουν, επειδή έχει υπονομευτικά χαρακτηριστικά, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία, πέραν των προαναφερθέντων αιτίων, σύμφωνα με τους “καραμανλικούς”. Όπως αναφέρουν στα Παραπολιτικά, ορισμένοι εξ αυτών, προεκλογικώς -δηλαδή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ- είτε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είτε το περιβάλλον του έπαιρναν τους έκπληκτους καραμανλικούς βουλευτές και τους παρότρυναν να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί του Μεϊμαράκη. Τώρα, οι ίδιοι βουλευτές που παρεκινούντο υπέρ του σημερινού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνουν, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν το ίδιο έκπληκτοι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, υποσκάπτει, για δικούς του λόγους – μάλλον ευνόητους, που συνδέονται με την προοπτική επανάκαμψης του αλά Σαρκοζί- τον προεκλογικά προστατευόμενό του.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά