22 Ιουλίου 2016

ΝΔ: Ο Τσίπρας ξέμεινε με τον Λεβέντη

Τη «σκληρή επίθεση» -όπως τη χαρακτηρίζουν– στον πρωθυπουργό από τους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτιμώντας τη χτεσινή συζήτηση στη βουλή για τον εκλογικό νόμο, συμπεραίνοντας ότι «είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει συμμαχίες».
Στη Συγγρού κάνουν λόγο για «ήττα του κ. Τσίπρα επειδή επένδυσε στους 200 βουλευτές και δεν τους βρήκε». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε είχε κάνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της βουλής δύο αναφορές με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό σε ότι αφορά τον μελλοντικό πολιτικό χάρτη και την κομματική γεωγραφία που αποτυπώνει και έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό από πλευράς ΝΔ, ο οποίος έχει ως στόχο να απομονώσει πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσει προϋποθέσεις συμπόρευσης με δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρχικά τονίσει ότι «ο δόλιος πολιτικός κυνισμός σας θα βρει απέναντί του μια συμμαχία δυνάμεων που, πάρα τις όποιες διαφορές τους, θα αντιταχθούν στην προσπάθεια σας να υπονομεύσετε την πολιτική σταθερότητα και να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία» και εν συνεχεία πρόσθετε ότι μαζί με τη ΝΔ «την ίδια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος έχουν και πολλοί άλλοι βουλευτές σε αυτήν την αίθουσα. Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας στην σημερινή ψηφοφορία, θα ορθώσουμε ένα τείχος ευθύνης απέναντι στις προθέσεις σας».

Η έμφαση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο «παρά τις όποιες διαφορές» έδειχνε σαφή διάθεση να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, κάτι άλλωστε που έκανε προαναγγέλλοντας κατάργηση του νόμου Τσίπρα και δείχνοντας διάθεση να συζητήσει ένα νόμο στην κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής με μικρότερο του σημερινού μπόνους για να προσεγγίσει τις θέσεις των δύο αυτών κομμάτων.

Ερωτηθείς στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για αυτή τη «συμμαχία δυνάμεων» τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «αφορά τον εκλογικό νόμο, αλλά είναι και μια συζήτηση που μπορείς να τη βρεις μπροστά σου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο μόνος σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Βασίλης Λέβεντης, για τον οποίο η Συγγρού εκτιμά ότι έχασε επικοινωνιακά και πολιτικά δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο εξήγηση για τον εκνευρισμό που επέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων με την επίθεση κατά Σκανδαλίδη.

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «όρθωσης τείχους» στην προσπάθεια διεμβολισμού της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει με κάθε ευκαιρία να εμφανίζει από την ίδια όχθη ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή και χτες στη βουλή επέμεινε σ’ αυτό το σημείο με κορυφαίο γεγονός την κόντρα του με τον πρόεδρο της βουλής. Πάντως γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι ατυχής σε περιπτώσεις όπως η χτεσινή όπου τα γεγονότα (αποχή της Χρυσής Αυγής από την ψηφοφορία) δεν τεκμηριώνουν ένα τέτοιο συμπέρασμα παρά τις όποιες προθέσεις μπορεί να είχε αρχικά η κυβέρνηση για το πώς προσμετρούσε τις ψήφους για να φτάσει τους 200 βουλευτές.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
news247.gr