02 Ιουλίου 2016

«Εισβολή» Τούρκων στην Χαλκιδική

Σε… ανατολίτικους ρυθμούς θα χορεύει από αύριο η Χαλκιδική αφού περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες από την Τουρκία αναμένεται να καταφθάσουν οδικώς στις παραλίες του αγαπημένου προορισμού των Θεσσαλονικέων, αφού ξεκινά η αναχώρηση για μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές και αργίες των μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμι.

«Δεν ήταν κάτι που το θεωρούσαμε μη αναμενόμενο, δεν ήταν έκπληξη. Ήταν μια προσπάθεια τριών ετών που κορυφώνεται φέτος, με την προσέλευση 5.000 Τούρκων στη Χαλκιδική, αλλά και τη Θάσο», εξηγεί στο karfitsa.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας και Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης που ειδικεύεται στον τουρισμό από και προς την Τουρκία, θεσμικά σε όλο αυτό βοήθησε η αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια. «Βέβαια δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τις ατέλειες μας σαν κράτος, αφού δεν διευθετήθηκαν ζητήματα με τη βίζα, οι τις ουρές στους Κήπους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία χιλιόμετρα ουρά αυτοκινήτων στους Κήπους από Τούρκους που έρχονται στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημανώλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αυτή προσέλευση των Τούρκων στην Χαλκιδκή και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα δεν οφείλεται στο φόβο που υπάρχει για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα, μετά και την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αλλά λόγω της διαφήμισης που έχει γίνει για τον προορισμό της Χαλκιδικής. «Δεν έχουν επηρεαστεί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής τους ανάπτυξης», εξηγεί ο κ. Χατζημανώλης.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμι είναι μια μεγάλη  εθνική γιορτή για τους μουσουλμάνους και κατ’ επέκταση για τους Τούρκους, εφάμιλλη των χριστιανικών εορτών στην Ευρώπη όπου παρατηρείται αύξηση των ταξιδιωτικών ροών. «Η πίεση και η θέληση να φύγουν στο εξωτερικό είναι μεγάλη γιατί είναι κάτι που το συνηθίζουν. Έρχονται σταδιακά, η κίνηση κορυφώνεται το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή η αναχώρηση, ενώ ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα είναι αργία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Χατζημανώλης.

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
http://www.karfitsa.gr/2016/07/01/oyres-xiliometron-sta-synora-apo-toy/