01 Ιουλίου 2016

Το πρώτο «όχι» στον εκλογικό νόμο από τη ΝΔ: «Είναι οπερέτα»-Και το Ποτάμι προσανατολίζεται στο ΟΧΙ

Η πρώτη αντίδραση στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και θεσπίζει ψήφο στα 17 ήρθε από την Νέα Δημοκρατία.

Η Συγγρού κάνει λόγο για «εκλογικό νόμο-οπερέτα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας πως «πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα».

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία, όπως στην Ισπανία
Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Με το προηγούμενο της ισπανικής ακυβερνησίας, αλλά και με το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή σε αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί η Νέα Δημοκρατία κατά του εκλογικού νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Ο εκλογικός νόμος - οπερέτα όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας», υπογραμμίζεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από τη Συγγρού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση», αναφέρεται και «στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες», ενώ «η καθυστέρηση είναι συνταγή αποτυχιών».

Ο εκλογικός νόμος,  σύμφωνα με τη ΝΔ, «πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας». Γι΄ αυτό και χαρακτηρίζει «λανθασμένη επιλογή» να μπει σε αυτή τη φάση η χώρα σε «κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία».

«Στις δύσκολες αυτές ώρες χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις» αναφέρουν και προσθέτουν: «Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας».

«Η προσφυγή της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική μοιάζει με πολιτική σωσιβίου», συνεχίζουν, υποστηρίζοντας  ότι εξυπηρετεί τρεις στόχους:

*Πρώτα από όλα, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
             
*Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, και
             
 *Τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση.

«Ο,τιδήποτε άλλο βάζει τη χώρα σε μια δίνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες», τονίζουν οι επιτελείς της Συγγρού.
             
Προς αυτή την κατεύθυνση επικαλούνται τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα για να επισημάνουν ότι «η απλή αναλογική θα σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δυο πρώτα κόμματα. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ».
             
Ωστόσο, τονίζουν, «τόσο εμείς ως Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Άρα, συνεχίζουν, «ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία - μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα - η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου 2015 και 26 Ιουνίου 2016) δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση».
             
Επισημαίνουν, εξάλλου, σε περίπτωση που τα δυο πρώτα κόμματα σχημάτιζαν κυβέρνηση «είναι εξαιρετικά πιθανό ή Χρυσή Αυγή να ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας μας».
             
Η ΝΔ, τέλος, επιμένοντας στην ορθότητα των επιχειρημάτων της, καλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης να πάρουν θέση. Και, όπως υπαινικτικά σημειώνει, καταλήγοντας, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή «θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση».

ΝΔ και Ποτάμι φαίνεται να... συμφωνούν στο «όχι». 
Γιάννης Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η διατήρηση του ορίου του 3% δείχνει να προβληματίζει το ΚΚΕ, καθώς βουλευτής του κόμματος μας απάντησε με τη δήλωση Κουτσούμπα πως «όταν λέμε απλή αναλογική εννοούμε την απλή και άδολη». Κομματικές πηγές του Περισσού ανέφεραν πάντως πως στις επιμέρους διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και την ψήφο στα 17, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι», διατηρώντας παράλληλα την θέση του για την κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή.

Η πρόταση της κυβέρνησης βρίσκει σύμφωνη την Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής του ομάδας. «Συμφωνήσαμε να μην τσακωθούμε για τον εκλογικό νόμο, θα ψηφίσουμε με βάση την απόφαση των οργάνων», επισήμανε στο protothema.gr βουλευτής του Κινήματος.

Η ουσία είναι πως στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούν ανάμικτα συναισθήματα. Άλλοι κινούνται στη γραμμή της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη διάθεσή της για συναίνεση και άλλοι επιμένουν ότι δε θα πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να εγκλωβιστεί στη λογική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.