19 Ιουλίου 2016

Η ΔΟΕ αναζητά νομικές συμβουλές για να αποκλείσει πλήρως τη Ρωσία από το Ρίο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διερευνά τις νομικές επιλογές που έχει, σχετικά με τη συνολική απαγόρευση όλων των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι «αθάνατοι» θα ζυγίσουν το ενδεχόμενο του αποκλεισμού απέναντι στο δικαίωμα ατομικής δικαιοσύνης, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Επίσης, η ΔΟΕ θα λάβει υπόψη της την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), για την προσφυγή των Ρώσων αθλητών του στίβου ενάντια στον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει η Διεθνής Ομοσπονδία στίβου (IAAF).

Μία ημέρα μετά από την έκθεση ΜακΛάρεν, που αποκάλυψε διαδεδομένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους Ρώσους αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, το 2014, με κρατική υποστήριξη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα κάνει έρευνα και εκ νέου ανάλυση για όλους τους Ρώσους που αγωνίστηκαν στο Σότσι.

Ολα αυτά συμβαίνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο να ξεκινούν στις 5 Αυγούστου. Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA), χθες, Δευτέρα, περιελάμβανε σημαντικές κατηγορίες ντόπινγκ και συγκάλυψης, με αλλαγή των δειγμάτων ούρων, ενώ αποκάλυπτε μία ευρύτερη και πιο διαδεδομένη επιχείρηση κάλυψης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές.

Μετά από όλα αυτά, εντάθηκε η πίεση προς τη ΔΟΕ να δώσει ισχυρή απάντηση, αποκλείοντας τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας. Πλέον, η ΔΟΕ όρισε μία πενταμελή πειθαρχική επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των κυρώσεων για τους Ρώσους αθλητές, ενώ παράλληλα κάλεσε τις διεθνείς ομοσπονδίες να αρχίσουν να αποφασίζουν για το αν έχουν το δικαίωμα οι εκπρόσωποι της εν λόγω χώρας να αγωνιστούν στο Ρίο.