13 Ιουλίου 2016

Γενέθλια σήμερα για τον πάτερα του κύβου Ρούμπικ -Ούγγρος γλύπτης, εσωστρεφής και απλησίαστος [εικόνες]

Μπέρδεψε 26 πολύχρωμα κυβάκια γύρω από έναν άξονα και προκάλεσε προβληματισμό.

Είναι ο Ερνε Ρούμπικ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1944 στην Ουγγαρία και κατασκεύασε τον κύβο-σπαζοκεφαλιά, στον οποίο έδωσε το όνομά του.
Στόχος των παιχτών, η κάθε πλευρά του κύβου να έχει το ίδιο χρώμα, λίγοι όμως είναι αυτοί που μπορούν να το πετύχουν.
Το απλό αυτό παιχνίδι, έχει πουλήσει 350 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως και θεωρείτε ως ένα από τα κλασικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες.


φωτογραφία: wikipedia 

Ο Ερνε Ρούμπικ είναι γλύπτης και αρχιτέκτονας στο πολυτεχνείο της Βουδαπέστης και ακόμα και σήμερα στα 52 ασχολείται με τα παιχνίδια και δη τα videogame.

Το 1983 ίδρυσε το «Στούντιο Ρούμπικ» με αντικείμενο το σχεδιασμό επίπλων και παιχνιδιών.

Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν πρόκειται για πολύ εσωστρεφή άνθρωπο που δύσκολα τον προσεγγίζει κανείς.


Η μανία με τον δημοφιλή κύβο του, ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 μέχρι που στις αρχές του '90 έφτασε να διοργανώνεται και παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Το πρώτο του είδους πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1992 στη Βουδαπέστη,με νικητή έναν φοιτητή από το Βιετνάμ, ο οποίος έλυσε τον γρίφο σε 25’’98.

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό του 2015 «World Cube Association», ένας πιτσιρικάς, ο Κόλιν Μπερνς, κατάφερε να λύσει τον κύβο μέσα σε μόλις 5.25 δευτερόλεπτα, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ και ξεπερνώντας το προηγούμενο για μόλις τρία δέκατα. Η ταχύτητα με την οποία γυρίζει τις πλευρές του κύβου είναι πραγματικά εντυπωσιακή, μηχανικά σαν να μην σκέφτεται.
Στο εντυπωσιακό βίντεο ο Κόλιν Μπερνς τελειώνει με το παζλ σε μόλις 5.25 δευτερόλεπτα


Τα χρήματα που έχει βγάλει ο Ρούμπικ από το παιχνίδι του, τα έχει επενδύσει στο Διεθνές Ίδρυμα Ρούμπικ, με στόχο την έρευνα άλλα και τις υποτροφίες σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές.