29 Ιουλίου 2016

Διπλό μπόνους στην φοροδιαφυγή με επαναφορά έξτρα ΕΝΦΙΑ

Τρεις αποφάσεις-σκάνδαλα, με τις οποίες αφενός ευνοούνται μεγάλα κυκλώματα φοροδιαφυγής, αφετέρου εξακολουθούν να απειλούνται με άδικη υπερφορολόγηση εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί κάτοχοι εκτάσεων γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, έλαβε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργού Οικονομικών.

Με την πρώτη από τις αποφάσεις αυτές, τα κυκλώματα των μεγαλοφοροφυγάδων, τα οποία κάθε χρόνο κλέβουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ ύψους πολλών εκατ. ευρώ, είτε με το να μην εκδίδουν αποδείξεις είτε με το να εκδίδουν αποδείξεις μέσω ταμειακών-μαϊμού είτε με το να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα εξακολουθούν να οργιάζουν. Το μέτρο που θα τους εμπόδιζε να συνεχίσουν τη δράση τους αυτή -η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών μηχανισμών με το TAXIS- παρέμεινε στον «πάγο».

Με τη δεύτερη απόφαση, δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογικών ελέγχων που έμειναν αμανάτι στις ντουλάπες του ΣΔΟΕ για 9 μήνες, από το φθινόπωρο του 2015, όταν μεταφέρθηκαν 500 υπάλληλοι και όλες οι φοροελεγκτικές αρμοδιότητες στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέχρι και σήμερα, θα οδηγηθούν προς οριστική παραγραφή!

Και σαν μην έφθανε η απώλεια εσόδων ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκαλέσουν αυτές οι δύο αποφάσεις, η ηγεσία του υπ. Οικονομικών έλαβε και μια τρίτη σκανδαλώδη απόφαση: να μην καταργήσει αλλά απλώς να αναβάλει για ένα χρόνο την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, διατηρώντας ουσιαστικά το πρόσθετο αυτό χαράτσι, το οποίο θα αφαιρέσει άλλα 230 εκατ. ευρώ από εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών και λοιπών ιδιοκτητών εκτάσεων γης.

eleftherostypos.gr