05 Ιουλίου 2016

Εντός του μήνα στη Βουλή η εξεταστική για τα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο

Στη διαβεβαίωση ότι η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής. Παράσταση διαμαρτυρίας νωρίτερα από τον Νίκο Δένδια για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Έως το τέλος Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το Μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο Πρόεδρος της Βουλής προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος κατόπιν εντολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίηση παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον του κ. Βούτση για την νομοθετική και κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων βόμβα του συνεργάτη του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, συντονιστή της ομάδας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη για το περιβόητο Plan B.

Η σημερινή κίνηση του κ. Δένδια πάντως, που ήρθε μία μόλις ημέρα μετά την επιστολή 36 βουλευτών της ΝΔ προς τον Νίκο Βούτση με την οποία έκαναν λόγο για υποβάθμιση του κοινοβουλίου, φάνηκε να ενόχλησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε λίγο έως πολύ ότι είναι «ανεξήγητη» η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα για τα οποία ο ίδιος έχει απαντήσεις δημοσίως κατά τη συζήτηση αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής.

«Θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί θετικά ο τρόπος που αντιμετώπισα το θέμα. Το ότι έρχεται και επανέρχεται η ΝΔ δεν θέλω να το ερμηνεύσω, αλλά δεν βοηθάει. Όλα τα άλλα είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα κι ας αρκεστούμε σε αυτά. Το καμπανάκι της δημοκρατίας ας το χτυπάμε εκεί που χρειάζεται, για όποιον και για ό,τι χρειάζεται», σημείωσε με νόημα ο κ. Βούτσης.

Tι προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής 

Σύμφωνα πάντως με τον Κανονισμό της Βουλής, η απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί την υπερψήφισή της από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών, δηλαδή μικρότερη από 120 βουλευτές και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα ΟΧΙ δεν θα υπερτερούν των ΝΑΙ.

Συνεπώς η σύσταση της εξεταστικής της ΝΔ απαιτεί οπωσδήποτε τη στήριξη/συναίνεση σχεδόν του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα κι αν αυτό επιτευχθεί πρέπει ταυτόχρονα είτε να υπερψηφίσουν και ορισμένοι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είτε να απουσιάζει ένας μεγάλος αριθμός τους.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως απολύτως βέβαιο είναι ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα παρουσιάσει εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδίως υπό το φως των νέων αποκαλύψεων του κ. Γκαλμπρέιθ, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης και το περίφημο Plan B θα βρεθούν εκ νέου στο κάδρο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/319522/edos-tou-mina-sti-vouli-i-exetastiki-gia-ta-capital-controls-kai-to-trito-mnimonio/