13 Ιουλίου 2016

Ιταλία: Καταυλισμός λάθρο η λίμνη Κόμο των celebrities!

Η λίμνη Κόμο, στην βόρεια Ιταλία, έχει γίνει γνωστή ως τόπος διακοπών των ανά τον κόσμο πλούσιων και διάσημων - Στην περιοχή διαθέτουν πολυτελείς βίλες ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μαντόνα και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Σε αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η περίφημη λίμνη Κόμο, στη βόρεια Ιταλία. Η λίμνη και η ομώνυμη πόλη είναι δημοφιλής τόπος διακοπών για πολλούς πλούσιους και διάσημους του πλανήτη και στην περιοχή διαθέτουν πολυτελείς βίλες γνωστοί celebrities, όπως η «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Όμως, μετά την απόφαση των ελβετικών αρχών να κλείσουν τα σύνορα τους σε εκατοντάδες πρόσφυγες, που από το Μιλάνο έχουν στόχο να περάσουν στην Ελβετία για να κατευθυνθούν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Κόμο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό εκατοντάδων απελπισμένων προσφύγων ενώ κάθε ώρα που περνά προστίθενται όλο και περισσότερες σκηνές.


Ο επίγειος παράδεισος, στον οποίο οι celebrities αναζητούσαν γαλήνη και ησυχία, τώρα έχει γεμίσει πρόσφυγες και οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για να τους βοηθήσουν, υποστηρίζουν ότι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων κάνει το έργο τους δραματικά δύσκολο.

Ο Roberto Bernasconi, υπεύθυνος τοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης της καθολικής εκκλησίας, δήλωσε για το θέμα στην εφημερίδα La Repubblica: «Τους βοηθάμε με τρόφιμα, ρούχα και να κάνουν μπάνιο, αλλά είναι πολύ δύσκολο, δεν ξέρουμε πώς να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε ήδη πάνω από 2.000 πρόσφυγες σε καταλύματα της Επισκοπής, αλλά δεν υπάρχει άλλος χώρος. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα έχουμε το βάρος τόσων πολλών ανθρώπων που θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα και δεν σκοπεύουν να φύγουν από το Κόμο».


Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και από την αρχή του έτους περισσότεροι από 77.000 πρόσφυγες έφθασαν στην χώρα από την βόρεια Αφρική.

Όσο για την Ελβετία, πριν κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Κόμο, επέτρεπε την διέλευση 100 προσφύγων κάθε δύο εβδομάδες. Τώρα, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τις ελβετικές αρχές, εκφράζονται φόβοι ότι οι πρόσφυγες θα απευθυνθούν σε δουλεμπόρους για να τους βοηθήσουν να διασχίσουν παράνομα μονοπάτια στις ελβετικές Άλπεις με στόχο να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ