05 Ιουλίου 2016

Φόροι και χρέη «έπνιξαν» την Jetoil

Μοιραία αποδεικνύεται η υπερφορολόγηση και στον κλάδο των εταιρειών καυσίμων. Η εξέλιξη γύρω από την αίτηση υπαγωγής της Mamidoil-Jetoil στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου για προστασία έναντι των πιστωτών της απέκτησε εντελώς νέα διάσταση μετά το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του προέδρου της. Το απονενοημένο διάβημα του Κυριάκου Μαμιδάκη αποκαλύπτει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μέγεθος των προβλημάτων επιχειρηματικών ομίλων που έγραψαν ιστορία στον τόπο, σε καιρούς, βεβαίως, που ουδείς φανταζόταν σε πιο σημείο θα έφθανε, σήμερα, η οικονομία της χώρας.

Σημείο καμπής, όπως φαίνεται, για τον όμιλο Μαμιδάκη αποτέλεσε, εκτός των άλλων, η φιλόδοξη επένδυση των 20 εκατ. ευρώ στη Σούδα της Κρήτης για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων -είχε μπλοκαριστεί στο ΣτΕ, αν και είχε τις απαραίτητες άδειες και τίποτε δεν προχώρησε έως τώρα. Η εταιρεία από το 2001 μέχρι και το 2013 επιδόθηκε σε εξωστρεφή πολιτική και επεκτάθηκε στα Βαλκάνια (Αλβανία, Κόσοβο, Βουλγαρία, Σερβία). Το 2009, και ενώ ήδη τα πρώτα σημάδια της κρίσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους, η εταιρεία προέβη στην απόκτηση περίπου 60 πρατηρίων από την Dracoil και ακόμη 10 πρατηρίων της El Petrol, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρατηρίων της στα 630 - έτσι αυξήθηκε το μερίδιό της από το 8% σε πάνω από 10%. Από εκεί και πέρα, όμως, άρχισε να βλέπει τις πωλήσεις να μειώνονται, γυρνώντας σε ζημιές (538 χιλ. έναντι κερδών 8,4 εκατ. το 2008). Την τελευταία διετία, η Jetoil, λόγω και του μεγάλου δανεισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την κρίση, αδυνατεί να εφοδιάσει τα πρατήρια της. Οι οφειλές της προς προμηθευτές αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον ισολογισμό του 2014 η εταιρεία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ. O τραπεζικός δανεισμός του ομίλου συνολικού ύψους 189,2 εκατ. είναι καλυμμένος με εγγυήσεις και κατανέμεται κυρίως στις παρακάτω τράπεζες - σύμφωνα με την αίτηση για υπαγωγή: Εθνική 50,5 εκατ., Αττικής 12,66 εκατ., Πειραιώς 36,4 εκατ., ALPHA 62,28 εκατ., EUROBANK 41,55 εκατ. Χωρίς κάλυψη είναι οι οφειλές της εταιρείας προς προμηθευτές και για μισθώσεις leasing.

Σε ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος Κυριάκου Μαμιδάκη, γίνεται λόγος για τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα, εντός και εκτός συνόρων, αλλά παρέμεινε ταυτόχρονα σεμνός και προσηλωμένος μέχρι το τέλος στις αρχές και στα ιδανικά του.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος εκφράζει, εξάλλου, «τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Κυριάκου Μαμιδάκη, προέδρου της εταιρείας Mamidoil-Jetoil A.E., η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου με συνεχή και ενεργή συμμετοχή στις εργασίες του».

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μαμιδάκη με ψήφισμά του αποφάσισε να κηρύξει διήμερη αργία σε ένδειξη πένθους για τις εταιρείες του ομίλου και να προβεί σε δωρεά στη μνήμη του. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 6 μ.μ. στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr