29 Ιουλίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κόκκινο» ....τα περίεργα φαινόμενα με τον ισολογισμό της Left Media και τα 694 χιλ ευρώ

Η αύξηση κεφαλαίου που εξαφανίστηκε για τρία χρόνια, η αγορά ιδίων μετοχών και τα ερωτήματα των κινήσεων των κεφαλαίων

Απίστευτα φαινόμενα παρατηρούνται οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων ετών της εταιρίας Left Media που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργεί το Ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Πέραν του γεγονότος ότι η εταιρία είχε επί συναπτές χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια και ουδέποτε ενοχλήθηκε ή ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις της νομοθεσίας όπως αποκάλυψε χθες το bankingnews εγείρονται ερωτήματα τόσο για την αξιοπιστία των στοιχείων που περιέχονται από στις οικονομικές της καταστάσεις όσο και για τη χρηματοδότησή της.

Απλά εξαφανίστηκαν;

Ειδικότερα η εταιρία από το 2009 εμφανίζει στις οικονομικές της καταστάσεις αδιαλείπτως έως και το 2013 μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ.
Ξαφνικά το 2014 το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται στα 750.000 ευρώ.
Ανατρέχοντας στα δημοσιευμένα στοιχεία (τα περισσότερα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πέραν των διατάξεων της νομοθεσίας) διαπιστώνεται ότι στο ΦΕΚ έχει δημοσιευτεί την 2 Δεκεμβρίου του 2013 (αριθμός 8491-Τέυχος ΑΕ-ΕΠΕ) το εξής « Την 28/11/2-13 καταχωρίστηκε(Sic) πρακτικό του ΔΣ της Left Media … με το οποίο πιστοποιήθηκε η καταβολή ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της 28/01/2011».
Η συγκεκριμένη συνέλευση είχε αποφασίσει την έκδοση 25.000 νέων μετοχών με τιμή 10 ευρώ η κάθε μια και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το μετοχικό κεφάλαιο θα ανερχόταν σε 750.000 ευρώ.
Όμως στις οικονομικές καταστάσεις και το 2011 και το 2012 και το 2013 το μετοχικό κεφάλαιο που αναγράφεται είναι 500.000 ευρώ.
Το ερώτημα είναι που πήγαν τα υπόλοιπα 250.000 ευρώ και γιατί έχουν εξαφανιστεί από το συγκεκριμένο λογαριασμό.
Είναι λάθος;
Κι αν ναι τότε ποια άλλα κονδύλια των ισολογισμών έχουν «πειραχθεί» για να εμφανίζεται συμφωνία των λογαριασμών Ενεργητικού και Παθητικού;
Τα … παράδοξα δεν σταματούν εδώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 εμφανίζεται το μετοχικό κεφάλαιο στα 750.000 χωρίς της συγκεκριμένη χρονιά να προκύπτει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται και από το προσάρτημα του ισολογισμού.
Από την ανάγνωση του προσαρτήματος προκύπτει κάτι άλλο ενδιαφέρον.
Ότι το 2014 αγοράστηκαν 25.000 ίδιες μετοχές έναντι 250.000 ευρώ.

Οι ίδιες μετοχές

Κατ αρχάς οι 25.000 μετοχές αντιστοιχούν στο 1/3 του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Ο νόμος 2190 όμως περί ανωνύμων εταιριών δεν επιτρέπει την αγορά πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας εκτός αν πρόκειται να διανεμηθούν στο προσωπικό της εταιρίας ή υπάρχουν άλλοι επαχθείς λόγοι όπως κατασχέσεις κλπ.
Γι να αγοραστούν ίδιες μετοχές πρέπει να υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης (υπάρχει;) και οι μετοχές να διανεμηθούν στο προσωπικό 12 μήνες μετά την απόκτησή τους.
Πέραν αυτού το στο προσάρτημα πρέπει να αναφέρεται η αιτία απόκτησης των ιδίων μετοχών ενώ φυσικά το μείζον ερώτημα είναι ποιος χρηματοδότησε αυτή την αγορά δεδομένου ότι η εταιρία είχε αρνητικό κεφάλαιο.
Δηλαδή ο μέτοχος εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ να έδωσε χρήματα ως κατάθεση μετόχου και την ίδια στιγμή να τα πήρε πίσω από την εταιρία που αγόρασε τις ίδιες μετοχές;
Εκτός κι αν πλέον έχει αλλάξει η μετοχική σύνθεση και δεν τα έδωσε τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως στο λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων οι καταθέσεις εν όψει αύξησης αναγράφονται ως «Καταθέσεις μετόχων ή εταίρων».
Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι εταίροι αν υπάρχουν;

Η προέλευση των κεφαλαίων

Εν τω μεταξύ το 2014 πέρα από το ζήτημα των ιδίων μετοχών εμφανίζεται να έχουν γίνει καταθέσεις μετόχων 694 χιλιάδων ευρώ.
Ποιοι μέτοχοι κατέθεσαν τα χρήματα;
Από τον ισολογισμό του 2014 του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δημοσιευτεί δεν προκύπτει εμφανώς να έχει κατατεθεί τέτοιο στο ποσό στην εταιρία.
Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει ποιο ποσό και με ποιο τρόπο και μέσω ποιων κονδυλίων μεταφέρθηκαν 694 χιλιάδων ευρώ στη Left Media για λόγους που σχετίζονται με τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων;
Επισημαίνεται ότι η πρακτική της συνεχούς καταβολής ποσών έναντι αύξησης κεφαλαίου χωρίς να γίνεται αύξηση κεφαλαίου δεν συμβαδίζει με το νομοθετικό πλαίσιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου και σε αυτές τις περιπτώσεις πέραν της επιβολής χαρτοσήμου καθώς μακροχρόνιες καταθέσεις αποτελούν κατ ουσία δανεισμό επισύρει και άλλες κυρώσεις.



www.bankingnews.gr