05 Ιουλίου 2016

Το νέο λάφυρο των άπλυτων για τους λάθρο: Το ξενοδοχείο “Oniro” στα Εξάρχεια

Ανοιχτά παράθυρα, απλωμένα ρούχα και κόσμος στις βεράντες. Αυτή είναι πλέον η εικόνα του ξενοδοχείου “Oniro” στα Εξάρχεια που εδώ και κάμποσο καιρό έμεινε σφραγισμένο από τους ιδιοκτήτες  που προσπαθούσαν να βρουν αγοραστή κι ενοικιαστή.

Όλα άλλαξαν όμως όταν πριν δύο περίπου εβδομάδες πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτιρίου από αλληλέγγυους, οι οποίοι στέγασαν στο εσωτερικό του 160 πρόσφυγες, όλοι τους οικογένειες με παιδιά. Όπως αναφέρει στο parapolitika.gr ο ιδιοκτήτης του κτιρίου κ. Παναγιώτης Μαδεράκης, ένα απόγευμα του τηλεφώνησαν οι γείτονες πως τρία άτομα προσπάθησαν να σπάσουν τα λουκέτα. Ο ίδιος κάλεσε αμέσως την αστυνομία, η οποία όπως μας λέει, δεν πήγε ποτέ. Τελικά οι πόρτες άνοιξαν και μέσα εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες.

«Έχουμε σοκαριστεί με αυτό που συνέβη. Δεν πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του Δημοσίου. Το ξενοδοχείο το είχαμε σφραγίσει, είχε μέσα κρεβάτια, κλιματισμό, σεντόνια, πλυντήρια, στεγνωτήρια και τηλεοράσεις», δηλώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως μας είπε, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται δεν αποκλείεται να πληρώνουν για τη διαμονή τους μιας και τόσο ο ίδιος, όσο και οι γείτονες, έχουν δει να γίνεται χρηματική συναλλαγή στην είσοδο του κτιρίου, στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57.

 «Πέρασα το ίδιο βράδυ από εκεί και είδα έναν άνδρα να στέκεται στην είσοδο και να παίρνει χρήματα. Στην αρχή δεν του είπα ποιος είμαι. Τον προσέγγισα και ρώτησα τι συμβαίνει εκεί μέσα και μου είπε πως γίνεται μια συναυλία. «Συναυλία στο δικό μου ακίνητο», ρώτησα κατευθείαν και μου απάντησε ειρωνικά "Ωχ, μπλέξαμε"".

Πάντως, ο ίδιος ισχυρίζεται πως και κάτοικοι της γύρω περιοχής του ανέφεραν πως έχουν δει να γίνεται κάποιου είδους χρηματική συναλλαγή, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως οι πρόσφυγες πληρώνουν για να μείνουν στο ξενοδοχείο.

Άφαντη η Πολιτεία

Εκείνο που έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και ανησυχία στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, είναι η στάση της αστυνομίας, η οποία όπως τονίζει, παρά τις δεκάδες κλήσεις που δέχθηκε τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής, δεν έκανε τίποτα.

Στη συνέχεια ο ίδιος με τη σύζυγό του πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα προκειμένου να επέμβει για να προστατευθεί το ακίνητο. «Πλέον περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Πολιτείας.  Με φοβίζει η μέχρι τώρα αντιμετώπιση στο πρόβλημά μου. Αύριο θα φύγω από το σπίτι μου κι όταν γυρίσω θα ναι κάποιος άλλος μέσα και θα μου πει “με έφεραν εδώ, είναι δικό μου. Που θα οδηγηθούμε; Να πάρουμε όπλα να προστατεύουμε την περιουσία μας. Γιατί θα πρέπει να πληρώνω τους φόρους μου και δη το φόρο της ακίνητης περιουσίας τη στιγμή που το επίσημο κράτος την ώρα που ξέρει ότι έχει γίνει μια παράβαση, δεν παρεμβαίνει για να με προστατέψει;, διερωτάται.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι εναντίον των προσφύγων, ωστόσο τον στενοχωρεί ο τρόπος με τον οποίο συνέβη όλο αυτό. Όπως ανέφερε μάλιστα, τον προσέγγισαν κάποιες ΜΚΟ πριν λίγο καιρό προκειμένου να του ζητήσουν να στεγαστούν πρόσφυγες.

«Αν γίνει ελεγχόμενα όλο αυτό, φυσικά και δεν έχω πρόβλημα. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πόσα άτομα φιλοξενούνται μέσα και γενικότερα να υπάρχει μια εποπτεία ώστε να μην πετούν σκουπίδια κάτω όπως με ενημερώνουν οι γείτονες, να μη χρησιμοποιούν το ασανσέρ χωρίς συντήρηση και πέσει κάποιος μέσα και διάφορα άλλα. Ας αναλάμβανε μια ΜΚΟ την ευθύνη των ανθρώπων αυτών ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα, να έπαιρνα κι εγώ ένα ενοίκιο και να μην φτάναμε ως εδώ», υπογραμμίζει.

Εκείνο που προξενεί ιδιαίτερη λύπη στον κύριο Μαδεράκη και τη σύζυγό του, η οποία όπως μας είπε είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, είναι πως οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως πρόκειται για παραβατική πράξη. Ο ίδιος επικαλούμενος μια πληροφορία  που έχει πως οι αλληλέγγυοι πραγματοποιούν συνελεύσεις μαζί με τους πρόσφυγες που ζουν μέσα κι αποφασίζουν από κοινού, δηλώνει πως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα κτίρια.

«Μπορούν να μείνουν μέσα σε κτίρια του Δημοσίου, που υπάρχουν πολλά που έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού. Κι μένα μου είναι δυσάρεστο να βλέπω κόσμο στο δρόμο, όλοι άνθρωποι είμαστε αλλά γιατί θα πρέπει να καταπατώνται με το έτσι θέλω ιδιωτικές περιουσίες;»

«Φοβόμαστε για τα σπίτια μας»

Οι ιδιοκτήτες των γύρω μαγαζιών επί της οδού Σπύρου Τρικούπη ξεκαθάρισαν πως όσο καιρό ζουν στη γειτονιά τους οι πρόσφυγες, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν υπήρξε από μέρους τους η παραμικρή ενόχληση για το οτιδήποτε.

Ωστόσο, όπως μας είπαν, τους τρομάζει ο τρόπος με τον οποίο συνέβη όλο αυτό.

«Δεν μας ενόχλησαν ποτέ έως τώρα και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους. Όμως φοβόμαστε γιατί είδαμε τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Σε λίγο θα μας βγάλουν κι από τα σπίτια μας με το ζόρι», δήλωσε ιδιοκτήτρια ενός συνοικιακού καταστήματος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, πως πριν αρκετό καιρό ο κύριος Μαδεράκης μπήκε στο ξενοδοχείο προκειμένου να το δείξει σ’έναν υποψήφιο αγοραστή, βρήκε μέσα πέντε βόμβες μολότοφ. Όπως μας είπε, κάλεσε την αντιτρομοκρατική, η οποία και πήγε αμέσως στο σημείο».

parapolitika.gr