18 Αυγούστου 2016

Λέσβος: 6 λάθρο έφυγαν σήμερα... 206 ήρθαν - Αύριο πηγαίνει στο νησί ο Κουρουμπλής

Έξι μετανάστες επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας...

Και οι έξι μετανάστες είναι ενήλικες άνδρες, υπηκοότητας οι τέσσερις Πακιστάν και οι δυο Αλγερίας.

Αναχώρησαν στις 9 το πρωί για το Δικελί της Τουρκίας με ειδικό δρομολόγιο πλοίου της γραμμής από τη Μυτιλήνη στα μικρασιατικά παράλια, ναυλωμένο από τη Frontex. Οι επαναπροωθηθέντες παραιτήθηκαν του δικαιώματος ασύλου και θα οδηγηθούν σε καταυλισμό μεταναστών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

206 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο τα τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 206 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο τα τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από χθες Τετάρτη μέχρι και σήμερα Πέμπτη το πρωί. Το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σήμερα, Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 4.084 άτομα. Στη Χίο 3.061 και στη Σάμο 1.045. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.190 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Στο μεταξύ, χθες στην περιοχή του hot spot της Μόριας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Αλγερίας ηλικίας 22 έως 24 ετών κατηγορούμενοι για κλοπή. Όπως προέκυψε με τη μέθοδο της απασχόλησης, έκλεψαν αντικείμενα αξίας από μια 21χρονη μετανάστρια υπήκοο Ερυθραίας.

Συνελήφθησαν τρεις Αλγερινοί για κλοπή

Επίσης, χθες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης συνελήφθησαν από αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ένας 23χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 20χρονος υπήκοος Καμερούν. Όπως αποδείχθηκε προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα, επιδεικνύοντας στους αστυνομικούς, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τη Λέσβο θα επισκεφθεί αύριο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Τη Λέσβο επισκέπτεται αύριο Παρασκευή 19 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, νωρίς το πρωί θα συναντηθεί με την δημοτική αρχή και αυτοδιοικητικούς της Λέσβου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Επιμελητήριο Λέσβου όπου και θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς.

Το μεσημέρι θα επισκεφτεί το χοτ σποτ στη Μόρια, όπου και θα προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα και σχετικά με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Ας σημειωθεί εδώ ότι τόσο ο Δήμαρχος Λέσβου όσο και το σύνολο των αυτοδιοικητικών του νησιού ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Λέσβου σε περισσότερους δήμους.