18 Αυγούστου 2016

Απίστευτο! Έφτιαξε μια μικρή... Κρήτη στην αυλή του στο Μπρούκλιν! [vid]

Ο αείμνηστος Γιώργος Κορτσολάκης διαμόρφωσε σχολαστικά μια μικρογραφία της πατρίδας του, το μεσογειακό νησί της Κρήτης, από χιλιάδες βότσαλα, κοχύλια, και πλαστικά αγαλματίδια έξω από το σπίτι του στη γωνία του Ridge Boulevard και 79η οδό. Αλλά δεδομένου ότι απεβίωσε τον Απρίλιο η γυναίκα του Φλώρα έχει λάβει τα ηνία και συντηρεί τη δημιουργία ως φόρο τιμής" σημειώνεται σε δημοσίευμα της στοσελίδας brooklynpaper.com

"Έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν περιέργεια για αυτό που έβλεπαν και έτσι τους εισήγαγε στην Κρήτη", είπε ο γείτονας του Γιώργου, Κώστας Παναγόπουλος.

Η "Κρήτη" του Κορτσολάκη πήρε την πρώτη μορφή το 2002, από θραύσματα σκυροδέματος που ενώθηκαν σε ένα μπάλωμα από βαθύ μπλε λουλούδια - και αφού αντικαταστάθηκαν με το μπλε του ουρανού με βότσαλα ενυδρείου - μιμούνταν τη Μεσόγειο θάλασσα, είπε ο Φλώρα.

Τελικά η Κρήτη του Γιώργου διαμορφώθηκε σε ένα τοπογραφικά λεπτομερές, 7 ποδιών νησί που έχει συμπληρωθεί με εδώλια, κεραμικούς φάρους και πλαστικά αυτοκίνητα - παιχνδία. Το "επίγειο γλυπτό" μεγάλωσε ώστε να συμπεριλάβει γειτονικά νησιά και σήμερα μοιάζει με ένα τεράστιο δίκτυο των νήσιων, προφυλαγμένο σε ένα περίτεχνο, χειροποίητο από πλεξιγκλάς και ξύλο κιόσκι.

Πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας στολίζουν το γλυπτό, συμπεριλαμβανομένων τη γοργόνα, αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα ανοικτά των ακτών της Σπιναλόγκας και το μυθικό Ίκαρο - ο οποίος δραπέτευσε από τη φυλακή με φτερά από κερί, αλλά πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και έπεσε στη γη - και τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο Ηράκλειο.

Η πιστή του σύζυγος πηγαίνει κάθε μέρα στην δημιουργία του αγαπημένου της, ποτίζει τα λουλουδια του...νησιού, πλενει το πλέξι γκλας, και εξασφαλίζει ότι ο κόσμος του Γιώργου και οι αναμνήσεις από αυτόν δεν θα καταρρεύσουν.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη της Φλώρας στην δημοσιογράφο που ανακάλυψε την Κρήτη στο δρόμο του Μπρούκλιν: