04 Αυγούστου 2016

ΝΙΚΕΣ ΣΥΡΙΖΑ-Πήγαν στα 7,2 δις τα φέσια στον κόσμο κι αυτός τον Ιούνιο τους έκατσε φέσι 1,2 δις στην εφορία

-Στα 7,22 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις
-«Φούσκωσαν» κατά 1,2 δισ. ευρώ τα φέσια στις εφορίες τον Ιούνιο

Βαρύ φορτίο ανεξόφλητων υποχρεώσεων 7,220 δις ευρώ κουβαλά η πραγματική οικονομία με το ελληνικό δημόσιο να αποδεικνύεται κακοπληρωτής διαρκείας.
Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι δόσεις με το σταγονόμετρο οι οποίες έρχονταν για να καλύψουν μόνο και μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, έχουν οδηγήσει σε ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και να ακολουθούν στην ουρά της πολύμηνης αναμονής για εξόφληση οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν σε 5,909 δις ευρώ , ή 1,1 δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους. Στο ίδιο διάστημα σημειώνεται και αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου, παρά το γεγονός ότι η ΓΓΔΕ έχει πατήσει γκάζι διενεργώντας πολλαπλάσιες επιστροφές φόρου σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Στο εξάμηνο χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις περίμεναν μάταια επιστροφές φόρου 1,311 δις ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.

Ο λογαριασμός των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασε αθροιστικά στα 7,220 δις ευρώ έναντι 7,045 δις ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και τώρα οι προσδοκίες εναποτίθενται στην άμεση ολοκλήρωση των βασικών παραδοτέων του Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρει η υποδόση των 2,8 δις ευρώ και να αρχίσει να πέφτει- σταδιακά- ρευστό στην αγορά.

«Φούσκωσαν» κατά 1,2 δισ. ευρώ τα φέσια στις εφορίες τον Ιούνιο

Μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ έφτασαν τον Ιούνιο οι παλιές και νέες οφειλές προς το Δημόσιο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών δοκιμάζει τα τελευταία όρια της.

Τα απολογιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ μιλάνε από μόνα τους: με τη συμπλήρωση του εξαμήνου οι οφειλές από την αρχή του έτους έφτασαν στα 6,807 δισ. ευρώ, ενώ μέσα σε ένα μήνα τα «φέσια» αυξήθηκαν κατά 1,223 δισ. ευρώ. Ποιες ήταν οι εισπράξεις επί αυτών των οφειλών; Μόλις 881 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 13,1%. Τι γίνεται με τα παλιά χρέη; Παραμένουν πάνω από τα 83 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να περιορίζονται στα 1,477 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών προς τις εφορίες παραμένει πάνω από τα 4 εκατομμύρια (4.003.372), εκ των οποίων 1.492.088 μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, δηλαδή να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν, μάλιστα, ότι ήδη 755.806 οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή σχεδόν το 51%. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην αρχή του έτους, τότε θα διαπιστώσει ότι περίπου 60.000 οφειλέτες έχουν προστεθεί στη σχετική “μαύρη” λίστα.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι το Δημόσιο έχει φρενάρει τις επιστροφές ΦΠΑ και λοιπών φόρων. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης ανέρχεται στα 1,306 δισ ευρώ και το υπόλοιπο χωρίς ΑΦΕΚ- δηλαδή δεν έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις- στα 2,060 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είναι στον “πάγο” 3,366 δισ ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
http://www.iefimerida.gr