08 Αυγούστου 2016

Οι «γαλάζιες» λίστες του Μητσοτάκη

Μπορεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου να προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει φρένο στην ονοματολογία και στα στελέχη που θα κατέβουν στις «γαλάζιες» λίστες, αλλά η αλήθεια είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε επαφή με πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα για τη στελέχωση των συνδυασμών.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει στο «Π» και κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας, η ΝΔ μπορεί να ζητάει εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Άρα ανά πάσα ώρα και στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι…».

Όσον αφορά τα βαριά ονόματα ή ακόμα και αυτά που θα είναι στις πρώτες θέσεις και εκλόγιμες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, γιατί ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές, όπως ενημερώνεται το «Π», τα χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιοι κάνουν τις συναντήσεις

Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με διάφορα στελέχη κάνουν ο διευθυντής του πρόεδρου της ΝΔ, Μιχάλης Μπεκίρης, ο σύμβουλος του προέδρου Θανάσης Νέζης, ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο Γρηγόρης Δημητριάδης που εδρεύει στο πολιτικό γραφείο του Μητσοτάκη στην Ευφρονίου στο Παγκράτι.

Ήδη, μεταξύ άλλων, ακούγονται τα ονόματα του δημοφιλούς τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, στις επαφές, μάλιστα, συνδράμει και γυναίκα βουλευτής, του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, όπου όμως οι πληροφορίες επιμένουν πως δεν θα συμμετάσχει τελικά στις «γαλάζιες» λίστες, ανεξάρτητα αν έχει καλές σχέσεις με την ηγετική ομάδα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, για την Α΄ Αθηνών. Πάντως στην ηγετική ομάδα εξετάζουν και τον επαναπατρισμό της Μαρίας Σπυράκη από τις Βρυξέλλες και την Ευρωβουλή.

Στην Α΄Αθηνών μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Θόδωρος Φορτσάκης, ενώ υποψήφιος θα είναι το μέλος του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός, όπως και ο πρώην γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ιατρίδης.

Στη Β΄ Αθηνών θα κατέβουν ουσιαστικά όλα τα στελέχη του «γαλάζιου» οργανογράμματος, όπως ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου, ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης, η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος Ζωή Ράπτη, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης και ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος και πρώην δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος.

Στις «γαλάζιες» λίστες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα είναι και ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη και πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και η Νίκη Κεραμέως που αφήνει το Επικρατείας.

Συζητήσεις γίνονται και με τον δημοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο, ενώ κατεβαίνουν ακόμα η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη και η κόρη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Ντόρα Πάλλη και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Σάκης Ιωαννίδης.

Πάντως όσον αφορά τα σενάρια που διακινούνται ότι θα είναι υποψήφια η κόρη του πρώην υπουργού Εβίνα Γιακουμάτου δεν ευσταθούν, αφού ο Μάκης Γιακουμάτος θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές.

Στην Περιφέρεια Αττικής μετακινείται από το Επικρατείας ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ενώ ακούγονται τα ονόματα του «μητσοτακικού» αντιδημάρχου Ραφήνας Γιώργου Κοκκόλη, του γιου πρώην δημάρχου Μάνδρας Αρμόδιου Δρίκου, της πολιτικής φίλης του Μάκη Βορίδη, Ευρώπης Κοσμίδου, ενώ κατεβαίνουν ο δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας και ο πρώην γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Τσώκος.

Στη Β΄ Πειραιά ενδέχεται να είναι υποψήφιος ο Παναγιώτης Τραγάκης, γιος του Γιάννη Τραγάκη.

Ποιοι «παίζουν» στη Θεσσαλονίκη

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα κατέβουν ο Δημήτρης Σταμάτης που φεύγει από το Επικρατείας, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Πανοζάχος, η Άννα Ευθυμίου και οι «μητσοτακικές» Βασιλική Νάκου και Βίκυ Ευταξά η οποία, όμως, μπορεί να κατέβει και στη Χαλκιδική.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης κρούση έχει γίνει στον πρώην γραμματέα Επικοινωνίας Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να επιστρέψει η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ενώ υποψήφιος μπορεί να είναι ο «μητσοτακικός» αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς και ο περιφερειακός σύμβουλος και φίλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Κώστας Γούτικας.

Στην Αχαΐα έχει ήδη γίνει επαφή με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ φαίνεται να επανακάμπτει στα ψηφοδέλτια και ο πρώην αρχηγός του ναυτικού και πολιτικός φίλος του Μεϊμαράκη, Γιώργος Καραμαλίκης. Υποψήφιοι θα είναι πάλι ο πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος και η Ελένη Κονιδάρη, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν ο γιατρός Νίκος Οικονομόπουλος που είχε εκλεγεί με την ΠΟΛΑΝ και ο πρώην υποδιοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Βασίλης Καραμπελιάς.

Στην Αιτωλοακαρνανία ενδέχεται να μπει στο παιχνίδι ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη και πρώην βουλευτής του νομού Σπήλιος Λιβανός, ενώ παλαιότερα είχε ακουστεί και το όνομα του δικηγόρου Κώστα Ναούμη, ο οποίος, εκτός των άλλων, διατηρεί επαφές και με την τοπική εκκλησία. Πάντως, ενδιαφέρον δείχνει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στην Άρτα, συζητήσεις γίνονται με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Ευθυμίου, ενώ πάντα στο τραπέζι είναι το όνομα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Παπαγεωργίου, κουμπάρου του Γιώργου Σουφλιά και πολιτικού φίλου της Ντόρας Μπακογιάννη. Πάντως, αναζητείται και μια γυναίκα για το τοπικό ψηφοδέλτιο.

Στην Ηλεία θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Κοντογιάννης, που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος αλλά και η Δήμητρα Λυγούρα, η οποία ανήκει και αυτή στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

Το όνομα του Λεωνίδα Γρηγοράκου

Στη Λακωνία εκ νέου υποψήφιοι αναμένονται οι πρώην βουλευτές, Γρηγόρης Αποστολάκος και Φεβρωνία Πατριανάκου, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Κουλιζάκος. Την τράπουλα, όμως, μπορεί να ανακατέψει ο σημερινός ανεξάρτητος βουλευτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρύψει πως σε ένα ενδεχόμενο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να απαντήσει θετικά.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βοιωτία, θα επιστρέψει στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Ποτάμι. Για την Ευρυτανία, πάντως, έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα της διευθύντριας προγράμματος της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη.

Στη Θεσσαλία και στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας ακούγεται το μέλος της ΠΕ Γιώργος Καλτσογιάννης, στα Τρίκαλα ο Θόδωρος Λιούτας και στην Καρδίτσα το μέλος της ΠΕ Σοφία Τόλια.

Στα Γρεβενά αναμένεται να κατέβει ο «μητσοτακικός» Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ στην Πιερία στους «γαλάζιους» συνδυασμούς θα είναι ο Λευτέρης Μωυσιάδης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Ηλίας Τάπρας.

Στην Καβάλα όλα δείχνουν πως υποψήφιος θα είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου και στενός συνεργάτης του πρόεδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Στο Κιλκίς, μια θέση διεκδικεί η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Νατάσα Σωτηριάδου.

Στα Χανιά, πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο στενός του συνεργάτης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, όπως και ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βουλουδάκης. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αφού μπορεί να μπει τελικά στην κούρσα ο ανιψιός του και περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Του Γιώργου Σιαδήμ
*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016.