02 Αυγούστου 2016

ΝΔ: Το στοίχημα της καθημερινότητας και τα πολλαπλά μέτωπά του

του Δημήτρη Γκάτσιου

Εάν κάτι οριοθέτησε εμφατικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο οικοσύστημα της λεωφόρου Συγγρού, αυτό δεν είναι άλλο από την ξεκάθαρη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στα ανοιχτά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Είτε μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε μέσω δηλώσεων και τοποθετήσεων-φωτιά κατά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από βουλευτές και στελέχη, η λογική της ανάδειξης μίας ατζέντας στην προμετωπίδα της οποίας τοποθετούνται η ασφάλεια, η δημόσια τάξη, η Παιδεία και η οικονομία φαίνεται να μετατρέπεται στο επόμενο μεγάλο στοίχημα της παράταξης.
Όσο, δε, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να πορεύεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στη... Σκύλλα της κυβερνητικής φθοράς ελέω της υπερφορολόγησης και στη... Χάρυβδη της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης των ανοιχτών φθινοπωρινών μετώπων, στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού ο σχεδιασμός της αποδόμησης του κ. Τσίπρα και της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε οδό παράλληλη, βέβαια, κινούνται και τα θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τη σχηματοποίηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ομάδες εργασίας που θέτουν στο μικροσκόπιό τους πτυχές του προγράμματος αναμένεται πως θα συνεδριάσουν σε φουλ ρυθμούς και αυτήν την εβδομάδα, οι απαντήσεις των μελών που συμμετείχαν στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση θα βρεθούν σε φάση κωδικοποίησης και πλέον γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η...πολιτική βεντάλια ανοίγει σε όλο το εύρος του γαλάζιου αντιπολιτευτικού λόγου.

Το...πρώτο χτύπημα κατά του πρωθυπουργού και της Ηρώδου Αττικού για την κατά την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αβελτηρία που επιδεικνύουν στο μέτωπο της ασφάλειας ήρθε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταλήψεις κτηρίων και την κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εικόνα της πρωτεύουσας στα ζητήματα της δημόσιας τάξης. "Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται και πάλι ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδια την ελευθερία. Και, η σταδιακή διολίσθηση σε μια κατάσταση ανομίας, η οποία γίνεται δυστυχώς με τη σιωπηλή ανοχή της Κυβέρνησης, δεν μπορεί άλλο να είναι αποδεκτή", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Όσο 57 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανέφεραν στο προσκήνιο το προσφυγικό και ζητούσαν με επίκαιρη ερώτησή τους τη λήψη νέων μέτρων μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας, στη λεωφόρο Συγγρού πατούσαν στα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα ανομίας (με τελευταία παραδείγματα την κατάληψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης) και εκτόξευαν ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, για κάλυψη των αντιεξουσιαστών.

"Οι επιθέσεις αυτές είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα πράξεων ανομίας που ξεκινούν από καταλήψεις και βανδαλισμούς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και χθες έφτασαν μέχρι την ακραία αθλιότητα προσβολής Ιερού Ναού. Για το τελευταίο αυτό γεγονός, που προσέβαλλε βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση καταδίκης. Η απαράδεκτη σιωπή τους είναι η εκκωφαντική επιβεβαίωση της ιδεολογικής-κομματικής ανοχής και κάλυψης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους λεγόμενους "αντιεξουσιαστές”. Ο κ. Τσίπρας καλείται να βάλει, επιτέλους, τέλος στο ‘’εκκρεμές’’ που κινείται μεταξύ της κάλυψης και της ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία και της επιβεβλημένης από το νόμο ριζικής αντιμετώπισής της. Το ερώτημα είναι εάν τελικά το μπορεί", επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τοποθετώντας στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πέρα, ωστόσο, από το momentum της ανάδειξης των ζητημάτων της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, στην αξιωματική αντιπολίτευση στρέφουν την οπτική τους και στο μέτωπο της Παιδείας, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μέσω σχετικού αιτήματος προς τον κ. Βούτση και να χαρακτηρίζει "οδοστρωτήρα" την πολιτική της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ήταν σφόδρα επικριτικός για τα κυβερνητικά τεκταινόμενα. Τόνισε πως από τις αρχές του 2015 περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις έχουν αποσαθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Φίλη, ότι επιχειρεί να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, με το πρόσφατο κατατεθέν σχέδιο νόμου. "Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα", ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη.

http://www.capital.gr/story/3145326