13 Αυγούστου 2016

Γαλλία: Σάλος για την απαγόρευση του μπουρκίνι στις Κάννες

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου των Καννών, να απαγορεύσει στις πλαζ του δήμου τα μπουρκίνι, με πολλές ενώσεις να τον κατηγορούν για διαστρέβλωση της αρχής της κοσμικότητας και ότι τροφοδοτεί εντάσεις.

Ο δήμαρχος των Καννών Νταβίντ Λινάρ, του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι», αποφάσισε στα τέλη του Ιουλίου να απαγορεύσει «την πρόσβαση στις παραλίες (...) οποιουδήποτε δεν έχει την σωστή περιβολή, η οποία δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας».

Για τον κ. Λινάρ «μια ενδυμασία λουομένου που δηλώνει επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη (...) κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να προληφθεί».

Η απαγόρευση αυτή των μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα «αφαιρεί από την αρχή της κοσμικότητας την ουσία της», διαμαρτυρήθηκε η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ζητήσει ακύρωση της απόφασης αυτής, όπως άλλωστε και η επιτροπή κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία CCIF, η οποία εξέφρασε «βαθειά ανησυχία» όσον αφορά αυτήν την, όπως την χαρακτήρισε, «νέα επίθεση στις πιο θεμελιώδεις αρχές δικαίου».

Μια τέτοια απόφαση απορρέει από μια «στρατηγική της έντασης», κατήγγειλε παράλληλα η ένωση SOS racisme.