08 Αυγούστου 2016

Τούρκος παίκτης του NBA αποκληρώθηκε επειδή υποστηρίζει τον Γκιουλέν

«Συγγνώμη που έχω τέτοιο γιο», έγραψε ο πατέρας του Ενές Καντέρ της Oklahoma City Thunder - Ο 24χρονος δέχεται απειλές για τη ζωή του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα του περασμένου Μαρτίου που σκόρπισε το θάνατο σε 37 ανθρώπους, ο παίκτης της Oklahoma City Thunder, Ενές Καντέρ, είχε εκφράσει την οργή του για τους δράστες αλλά και για το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από την απόφαση να απαγορεύσει τη μετάδοση ειδήσεων για το μακελειό.

Έκτοτε ο Καντέρ βρέθηκε στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών καθώς θεωρήθηκε εχθρός της Τουρκίας, ενώ το μέτωπο είχε «ανοίξει» τον Ιούνιο του 2015 όταν ο 24χρονος μπασκετμπολίστας είχε υποστηρίξει ότι είχε μείνει εκτός της εθνικής τουρκικής ομάδας εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Τώρα, λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Ενές Καντέρ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο καθώς η οικογένειά του τον αποκλήρωσε κατηγορώντας τον ότι είναι υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με επιστολή του πατέρα του, Μεχμέτ Καντέρ, ο παίκτης του NBA αποκληρώθηκε εξαιτίας των διασυνδέσεών του με την οργάνωση FETO του Γκιουλέν, ο οποίος είναι ο υπ’αριθμόν ένα εχθρός του Ερντογάν και θεωρείται «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος.

Ο πατέρας του, λοιπόν, ισχυρίστηκε ότι ο 24χρονος «υπνωτίστηκε από την FETO», ενώ ζήτησε συγγνώμη για τον γιο του.

«Ζητώ συγγνώμη από τον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο που έχω τέτοιο γιο», τόνισε σε επιστολή του ο Μεχμέτ Καντέρ.

Ο ξάδελφος του παίκτη, Μπιλάλ Καντέρ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah εξήγησε πως η οικογένειά του δεν θέλει ο Ενές να φέρει πια το επίθετο Καντέρ.

«Τον προειδοποιήσαμε για τις σχέσεις του με την FETO. Δεν καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τον Ενές για πολύ καιρό», δήλωσε ο ξάδελφός του, προσθέτοντας πως η οργάνωση του Γκιουλέν ελέγχει τον Ενές για τον πλούτο και τη φήμη του.

Όλα αυτά, ενώ ο 24χρονος παίκτης του ΝΒΑ δέχεται απειλές για τη ζωή του από τη στιγμή της απόπειρας του πραξικοπήματος.

«Εξακολουθούν να φτάνουν απειλές θανάτου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προ ημερών, στον οποίο αναρτά συχνά αποσπάσματα από ομιλίες και φωτογραφίες του Γκιουλέν.