09 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ1 Με άγριες διαθέσεις καταφθάνει στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου

Με άγριες διαθέσεις έρχεται στην Αθήνα η «σκληρή» Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Απότομη προσγείωση στην Αθήνα, όπου θα τον περιμένουν τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών θα κάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της παρουσίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επ’ αφορμή της ομιλίας και συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Μία μέρα μετά, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στη συμπρωτεύουσα, θα δώσει και ο κ. Κατρούγκαλος εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές που ο ίδιος ετοιμάζει στο Ασφαλιστικό (αντισταθμιστικά μέτρα, ρυθμίσεις οφειλών, υλοποίηση προαπαιτουμένων 2ης αξιολόγησης ), στο νέο Εργασιακό και τις ανατροπές στην πρόνοια..

Αφού ο κ. Κατρούγκαλος καταθέσει δημοσίως τους δικούς του σχεδιασμούς για το τι θα προτίθεται να κάνει στα παραπάνω κρίσιμα μέτωπα τα οποία πρέπει να κλείσουν εντός του Φθινοπώρου, θα πρέπει να περάσει την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, από το σκληρό » κρας τεστ» των Θεσμών και προπαντός του ΔΝΤ. Το «κρας τεστ» αυτό θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, συγκεκριμένα τα εξής πεδία:

Την υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση στις 8.5.2016, τη θέσπιση μέτρων-προαπαιτούμενων για 2η αξιολόγηση και άλλων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά

Τέσσερα είναι τα πιο «καυτά» σημεία σε αυτό το πεδίο:

-Η διαδικασία ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, σύνδεση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών –φόρων και ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων. Το Υπ. Εργασίας «τρέχει» τις παραπάνω διαδικασίες με πολύ αργούς ρυθμούς. Έτσι τίθεται ήδη εν αμφιβόλω, προπαντός η δυνατότητα επιβολής του διπλού ασφαλιστικού «χαρατσιού» 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) από 1.1.2017 μαζί και τις όποιες ελπίδες για αποφασιστική ανάκαμψη των εσόδων των ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές.

-Την ανάκληση των εκπτώσεων που θα ίσχυαν για τους νέους ελεύθερουςεπιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι πτυχιούχοι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια) και τους αγρότες από 1.1.2017. Με βάση τις εκπτώσεις αυτές οι αγρότες θα κατέβαλαν υπέρ ΕΟΠΥΥ 4,73% το 2017 και 5,84% το 2018 επί του δηλωθέντος εισοδήματος τους (και όχι 6,95%). Αντίστοιχα, οι νέοι επιστήμονες 4,75% για τα πρώτα 2 χρόνια της ασφάλισης τους και 5,91% για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι όλες οι παραπάνω κατηγορίες πρέπει να υπαχθούν στο 6,9% το 2017.

Επίσης, πρέπει να υπαχθούν από 1.1.2017 στο συντελεστή 20% (που ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ) και όχι στο 14% (που ισχύει για τον ΟΓΑ) οι ιδιοκτήτες τουριστικές επιχειρήσεις σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων .

-τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει λάβει ή σχεδιάζει να λάβει το Υπ. Εργασίας για όσους επλήγησαν από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στα μερίσματα του Δημοσίου και στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως θα μπει πλαφόν 10% (επί της επαναϋπολογισθεισών επικουρικών συντάξεων) στις αναδρομικές κρατήσεις που θα ξεκινήσουν από τον ερχομενο Οκτώβριο σε βάρος των ήδη μειωμένων επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση των θεσμών (και εκκρεμεί η αποτίμηση του ΓΛΚ), μιας και δεν έχει διευκρινιστεί αν και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η «τρύπα» που αφήνει επί των δημοσιονομικών στόχων του νέου Ασφαλιστικού για το 2016 αλλά και το 2017 ένα τέτοιο πλαφόν , δεδομένου ότι η εξοικονόμηση από τις περικοπές του 2016 δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους , αλλά μέχρι το …2018. Ανάλογη «τρύπα» ανοίγει και το πακέτο ενίσχυσης όσων χαμηλοσυνταξιούχων χάνουν το ΕΚΑΣ.

-Την ενίσχυση της δυνατότητας των οφειλετών των Ταμείων να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί ρεκόρ στο πλήθος των οφειλετών καθότι άγγιξαν τους 650.000 με χρέη 25 δις. ευρώ.

Το Υπ. Εργασίας –αν και γνωρίζει την πάγια άρνηση των θεσμών να εγκρίβουν κάθε τύπου νέο διακανονισμού ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο- έχει ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων που προβλέπει:

1. Πάγωμα ληξιπροθέσμων οφειλών για όσους καταβάλλουν από 1.1.2017 τις νέες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ. που θα υπολογίζονται με βάσει τους συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ)
2. Δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά και στο ΙΚΑ και μάλιστα όχι με αυστηρές προϋποθέσεις (πχ με τον όρο ότι ο οφειλέτης έχασε «με δική του ευθύνη» τη ρύθμιση).
3. Μία ενδεχόμενη νέα υπερ-ρύθμιση η οποία να αφορά το σύνολο των χρεών των οφειλετών προς το Δημόσιο (εφορία, ταμεία).