21 Σεπτεμβρίου 2016

Ίντερνετ αλά... Κιμ Γιονγκ Ουν: Μόνο σε 28 ιστότοπους έχουν πρόσβαση οι Βορειοκορεάτες

Μπορεί οι διεθνείς ειδησεογραφικοί ιστότοποι να περιλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά άρθρα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του και τις πυρηνικές του δοκιμές, ωστόσο η «συνεισφορά» της Βόρειας Κορέας στον παγκόσμιο web είναι... απειροελάχιστη, όπως φαίνεται από μια πρόσφατη διαρροή δεδομένων που αποκάλυψε ότι η ασιατική χώρα έχει μόλις 28 ιστότοπους!
Η αποκάλυψη προέκυψε όταν ένας από τους κορυφαίους διακομιστές ονομάτων της Βόρειας Κορέας δεν ρυθμίστηκε σωστά, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η λίστα όλων των ονομάτων τομέα στο domain .kp.

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ιστότοπων ανήκουν σε επίσημους φορείς, όπως η επιτροπή πολιτισμικών σχέσεων και η υπηρεσία ναυτιλίας αλλά και σε επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κράτους, όπως η Υπηρεσία Εκπομπών της Πιονγιάνγκ και η Ροντόνγκ Σινμούν, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως θα περίμενε κανείς, τα ειδησεογραφικά site της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνουν κυρίως... σημαντικά τοπικά νέα, όπως τα δώρα γενεθλίων που έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε «βετεράνους» ακαδημαϊκούς αλλά και διεθνείς εξελίξεις, ιδωμένες πάντα μέσα από την σκοπιά της κυβέρνησης.

«Ραγδαία άνοδος στην εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά μεταξύ των νέων της Νότιας Κορέας», αναφέρει ένας άλλος τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της Ροντόνγκ Σινμούν.

Άλλοι ιστότοποι στη λίστα ήταν αυτός της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Air Koryo αλλά και site που ειδικεύονται στο βορειοκορεάτικο κινηματογράφο και την τοπική κουζίνα.

Το σφάλμα στη διαμόρφωση των βορειοκορεάτικων διακομιστών που επέτρεψε την πρόσβαση από χρήστες άλλων χωρών ανακάλυψε την Τρίτη ο προγραμματιστής Matt Bryant, ο οποίος δημοσίευσε τα δεδομένα στο GitHub.

Φυσικά η μεγάλη επισκεψιμότητα στους ιστότοπους μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας είχε ως αποτέλεσμα την άμεση «κατάρρευση» αυτών των site, ωστόσο κάποιοι προνοητικοί χρήστες πρόλαβαν να κρατήσουν μερικά printscreen από αυτήν την... κοσμοιστορική στιγμή.

Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά


Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ