16 Σεπτεμβρίου 2016

Τους τρολάρει η ΕΣΕΕ: Ζητάει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -Μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο δόσεις και επιδότηση της εργασίας, αλλά και αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στο 10% μηνιαίως ζητά η ΕΣΕΕ.

Στην πρόταση που καταθέτει η ΕΣΕΕ στο Στρογγυλό Τραπέζι των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο σήμερα και αύριο με θέμα  «Κοινωνικός Διάλογος και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» ζητά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την κατανάλωση,  θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα. Οπως αναφέρεται στην πρόταση τα οφέλη θα είναι:
• Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) θα αναθερμάνει την οικονομία.
• Η ενίσχυση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση, παράμετρος η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
• Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσε τόνωση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρεαν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ.
• Οι ΜμΕ του εμπορίου προτιμούν τους τοπικούς προμηθευτές, αναγνωρίζοντας εμπράκτως πως η «ανακύκλωση» του χρήματος εντός της ελληνικής αγοράς βοηθάει πρωτίστως την ελληνική οικονομία.

Η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την επιδότηση της εργασίας (αντί της ανεργίας), όσο και από την ενίσχυση.

Σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Φυσικά, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή/και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οπως σημειώνεται, η ΕΣΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία της Γενεύης, ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αλλά και αύξηση του ποσοστού απολύσεων  στο 10% μηνιαίως, σε εναρμόνιση και με την σχετική κοινοτική νομοθεσία.