22 Σεπτεμβρίου 2016

Φόροι και αξιολόγηση «τρώνε» 7 δισ. ευρώ καταθέσεις

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις των τραπεζών για τις επιστροφές καταθέσεων στους μήνες που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το 2016, παρά το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την χαλάρωση των capital controls μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εισροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4,6 δισ. ευρώ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο επέστρεψαν στο σύστημα περί τα 2,1 δισ. ευρώ, με τον τουρισμό να έχει... μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όμως τα χρήματα που εισέρχονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τον τουρισμό είναι γνωστό ότι δεν παραμένουν στην Ελλάδα, παρά μόνο ένα ποσοστό τους.

Την ίδια ώρα, οι πληρωμές των φόρων «ροκανίζουν» τις καταθέσεις, ενώ το κλίμα στην αγορά παραμένει «βεβαρυμένο» εν αναμονή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η έκβαση των συνομιλιών είναι αμφίβολη από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει θέσει ήδη «κόκκινες» γραμμές» για τις οποίες, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αδιαφορούν.

Ανάλογες ανησυχίες έχουν οι τράπεζες και για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα περιορίσουν σημαντικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «έχουμε την ατυχία οι πελάτες μας να είναι οι ίδιοι οι φορολογούμενοι και στις παρούσες συνθήκες η πληρωμή των φόρων φαίνεται πως έχει την απόλυτη προτεραιότητα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί γιατί βρισκόμαστε σε ένα σημείο ισορροπίας το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να διασπαστεί στην περίπτωση που επιδεινωθεί το κλίμα. Το σενάριο αυτό είναι καταστροφικό. Οι τράπεζες έχουν στηρίξει όλες τους τις ελπίδες στην ανάκαμψη όμως αυτή είναι δύσκολο να παγιωθεί αν κάθε φορά έχουμε καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Έτσι δεν πρόκειται να βελτιωθεί εύκολα το κλίμα».

Μέσα στο 2016, οι τράπεζες έχουν δύο φορές αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τις καταθέσεις στο σύνολο του έτους. Αρχικά, οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων τοποθετούνταν στα 7-8 δισ. ευρώ, όμως η... ατελείωτη πρώτη αξιολόγηση ανάγκασε τους πιστωτικούς ομίλους να κρατήσουν μικρότερο καλάθι, αναμένοντας καθαρές εισροές της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι καταθέσεις φέτος θα εμφανίσουν από μηδενική έως μικρή αύξηση στο σύνολο του έτους, αν και ο τελικός λογαριασμός θα εξαρτηθεί κυρίως από την... συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη, από τη στιγμή που οι τράπεζες ήθελαν να στηριχθούν σε αυτά τα 7 δισ. ευρώ, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, να βελτιώσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις και να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για μηδενική αύξηση των καταθέσεων στο σύνολο του έτους, τότε οι τράπεζες θα έχουν χάσει στην ουσία 7 δισ. ευρώ καταθέσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σε κάθε αξιολόγηση και στην υπερβολική φορολόγηση που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να δαπανούν, σύμφωνα με μελέτες έως και 8% περισσότερα χρήματα από αυτά που βγάζουν.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουλίου μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του 2015, ενώ οι συνολικές καταθέσεις στο σύστημα υποχώρησαν στο πρώτο επτάμηνο του έτους κατά 645 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία, ο ρυθμός με τον οποίο καταγράφονται «καθαρές» εισροές είναι πάρα πολύ αργός και σε αυτό ευθύνονται οι φόροι. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν αύξηση των εισροών στα 2,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τότε το πρόσημο στο έτος γυρίζει σε θετικό έδαφος, όμως οι τράπεζες προειδοποιούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «καυτοί». Οι πολίτες συνεχίζουν να τρώνε τις όποιες αποταμιεύσεις έχουν, ενώ δεδομένα η παραμονή – έστω και μετά τον διαχωρισμό του νέου και παλαιού χρήματος – των capital controls δεν συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

http://www.liberal.gr/arthro/79488/oikonomia/2016/foroi-kai-axiologisi-isontronesin-7-dis-euro-katatheseis.html