30 Σεπτεμβρίου 2016

Aντιδράσεις για το «μπλόκο» του προέδρου του ΣτΕ στην απόφαση για τις άδειες

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη πρωτοφανή στα χρονικά του ΣτΕ απόφαση του κ. Σακελλαρίου να ματαιώσει τη σύσκεψη επικαλούμενος ως λόγο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί EKTOΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ για την αδειοδότηση των καναλιών.

«To Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τους λόγους της ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τις τοποθετήσεις πολιτικών και νομικών για το θέμα.

«Η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα με δεδομένο πως έως τώρα όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι απορριπτικές σε σχέση με τη σημερινή εξέλιξη στη συνεδρίαση» προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση για την ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέδωσε την Παρασκευή, μετά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, και η Ένωση Δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει η Ένωση, «σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

Επομένως, προσθέτει η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ o οποίος ανέφερε πως ενόψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ιδίως ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα από 13 -9- 2016 για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έναρξη της διάσκεψης, η οποία δεν διήρκεσε ούτε μία ώρα, ανώτατοι δικαστές αισθάνθηκαν ενόχληση και αντέδρασαν σε άτυπη τοποθέτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί προς κρίση στο δικαστήριο στο πλαίσιο των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στην εξέταση τυπικών θεμάτων, που παράλληλα είναι ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές και αν το δικαστήριο μπορεί να μπεί στα θέματα ουσίας που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με αντισυνταγματικότητες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ενδιαφερόμενους, επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια αλλά και εκείνα που δεν πήραν.

Τα μείζονος σημασίας θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, όποτε συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των μελών του, είναι αν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα ήταν το μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση και όχι ο υπουργός Επικρατείας, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τον περιορισμένο σε τέσσερις αριθμό των αδειών που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Και τα δύο αυτά θέματα που κυριαρχούν στις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει θεωρούνται κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του νόμου της κυβέρνησης ενώ υπάρχουν και άλλα που θα εξεταστούν από τους ανώτατους δικαστικούς.

Εκτός του διπόλου «συνταγματικός» ή «αντισυνταγματικός» ο νόμος εκτιμήσεις δικαστικών πηγών ανέφεραν ότι στο τραπέζι των διασκέψεων θα πέσει και το σενάριο τυπικής απόρριψης των προσφυγών ενόψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 νέο πακέτο προσφυγών των καναλιών- πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας- αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κόντρα για την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ

Η απόφαση του κ. Σακελλαρίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει ότι μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τις καταγγελίες του συνηγόρου του Alpha, η υπόθεση «’’τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη».

«Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί άριστο συνήγορο της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σημερινές εξελίξεις στο ΣτΕ επιτείνουν τις ανησυχίες μας. Οι θεσμοί και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύουν το κύρος τους και να λειτουργούν μακριά από κάθε μορφή χειραγώγησης» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας», εκφράζει το Ποτάμι.

«Επειδή δεν έχουμε κράτος Δικαίου, οδηγούμαστε σε κράτος δικαστών και καταλήγουμε τελικά να μην έχουμε κράτος» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.