02 Σεπτεμβρίου 2016

Ο γάτος Αλαφούζος, ο Ant1 κι οι ΣΥΡΙΖΑίοι Καλογρίτσας-Μαρινάκης πήραν τις άδειες-Πότε δημοπρατήθηκε η κάθε άδεια-Τι θα ακολουθήσει

Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο ανήλθε στο ποσό των 246 εκατ. ευρώ - Στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η δημοπρασία

Εκπλήξεις πρώτου μεγέθους και ένα συνολικό τίμημα-ρεκόρ, αποκάλυψαν τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ανακοινώθηκαν στις 2.50 το πρωί της Παρασκευής.

Έπειτα από 66 ώρες αναμέτρησης των οκτώ υποψηφίων, οι νικητές της διαδικασίας, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν είναι οι εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA του Δημήτρη Κοντομηνά και STAR, ενώ στους ηττημένους της διαδικασίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΌΣ ΠΑΡΟΧΟΣ” και DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Το συνολικό τίμημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών αγγίζει τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερέβη ακόμη και την πιο αισιόδοξη προσδοκία της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ριζικά πλέον καθώς έπειτα από ενενήντα μέρες δεν θα έχουν δικαίωμα εκπομπής τέσσερις από τους μεγαλύτερους τηλεπτικούς σταθμούς της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON).

Η ανακοίνωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών


Κώστας Κιμπουρόπουλος (Σκάι): Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική 

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια.

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.


Ιβάν Σαββίδης: Συγχαρητήρια στους νικητές

«Είμαι χαρούμενος για τα εσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επισήμανε ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. «Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» συνέχισε ο κ. Σαββίδης μιλώντας στα ρωσικά.

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία «πρωτότυπη» και συμπλήρωσε ότι «θύμιζε λίγο φυλακή».

«Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό» είπε ο Ιβάν Σαββίδης ενώ για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια είπε ότι έφτασε «μέχρι εκεί που έπρεπε».

«Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά» αποκάλυψε ο Ιβάν Σαββίδης και έκλεισε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου».


Αλκαλάι: Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική.

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».


Ο κ. Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.




Σε υψηλά επίπεδα, άνω των 60 εκ. ευρώ, κινήθηκαν οι προσφορές του Ιβάν Σαββίδη και του ALPHA, χωρίς όμως να καταφέρουν να κερδίσουν κάποια άδεια. Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα έμειναν το STAR και η εταιρεία από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα τα ποσά που προσέφεραν οι 4 επιλαχόντες:
- DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκατομμύρια ευρώ
- ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
- ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

Χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη», ο διευθύνων σύμβουλος του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης γνωστοποίησε ότι το κανάλι θα κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ' ό,τι τα φανταζόμασταν», είπε.



Ο γενικός διευθυντής του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος





Ο Βαγγέλης Μαρινάκης





Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας





Ο Ιβάν Σαββίδης




Ο κ. Φουρλεμάδης από ALPHA





Ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΑΡΟΧΟ



Ο κ. Αλκαλάι από STAR



Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος



Παππάς: Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά

Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήρισε την διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών Πανελλαδικής εμβέλειας, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Η διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μία νέα εποχή τηλεοπτική, όπου η νομιμότητα θα είναι κρυστάλλινη. Σε μία εποχή που η χώρα μας στέλνει ένα μήνυμα και εντός και εκτός, ότι για όλους υπάρχουν κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. Ήμασταν πολύ πιο μαζεμένοι και πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Αυτό που κάναμε όμως ήταν να σχεδιάσουμε μία δημοπρασία, η οποία θα μεγιστοποιούσε το τίμημα για το ελληνικό δημόσιο. Αυτό, το καταφέραμε. Το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας από την πλευρά του δημοσίου, ήταν να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών μεταξύ τους. Αυτό νομίζω το καταφέραμε και αυτό το θεωρώ ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της δημοπρασίας».

Δείτε το βίντεο:


Πότε δημοπρατήθηκε η κάθε άδεια – Όλο το παρασκήνιο

Μετά από 70 ώρες τελείωσε το θρίλερ της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Μεγάλοι κερδισμένοι οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης. Εντυπωσιακά είναι όσα έρχονται στο φως για το πως εξελίχθηκε η διαδικασία.

Η δημοπρασία της κυβέρνησης για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έβγαλε... λευκό καπνό στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Στην επόμενη μέρα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, θα υπάρχουν δυο... παλιοί (Κυριακού - ΑΝΤ1 και Αλαφούζος - ΣΚΑΙ) και δυο νέοι (Καλογρίτσας και Μαρινάκης).

Πως όμως δόθηκε η κάθε άδεια και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να στο... τριπλό χτύπημα του σφυριού (δημοπρασία γαρ). Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το τέλος της διαδικασίας είναι άκρως ενδιαφέροντα. Όπως και το ποιος πλήρωσε τα λιγότερα, ποιος τα περισσότερα, ποιοι και με ποιο σκεπτικό έκαναν προσφορές και ποιος προσέφερε τα λιγότερα χρήματα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν

Δεδομένο πρώτο: τηλεοπτικές άδειες πήραν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ, η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεδομένο δεύτερο: Η πρώτη άδεια κατέληξε στον ΣΚΑΙ και τον Γιάννη Αλαφούζο έναντι 43,6 εκατ. ευρώ

Δεδομένο τρίτο: Την τελευταία άδεια πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνοντας 73,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. δυο λιγότερα από τον ΑΝΤ1 που πήρε την τρίτη άδεια) και μάλιστα μόλις 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία!

Δεδομένο τέταρτο: Εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν Alpha και Star, με την πλευρά Βαρδινογιάννη να κάνει τις χαμηλότερες προσφορές

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες
Για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια χρειάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 ώρες. Και για τις τέσσερις άδειες υπήρξε και δεύτερος γύρος με δυο έγγραφες προσφορές των δυο πρώτων. Η πιο δραματική διαδικασία ήταν εκείνη για την τέταρτη και τελευταία άδεια, την οποία πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και για την οποία χρειάστηκαν 117 γύροι! Το πιο υψηλό τίμημα πάντως δόθηκε από τον Θοδωρή Κυριακού για την τρίτη άδεια (75,9 εκατ. ευρώ).

Η διαδικασία για την πρώτη άδεια τελείωσε στις 20:50 το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου. Απαιτήθηκαν 56 γύροι και το αντίτιμο έφτασε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου.

Η δεύτερη άδεια δόθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου, μετά από σχεδόν 20 ώρες διαδικασίας και 78 γύρους. Την κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ.

Στις 11:20 το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου δόθηκε και η τρίτη άδεια. Άλλες δυο 20 ώρες χρειάστηκαν και 99 γύροι. Την πήρε ο ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Κυριακού, που ήταν παρών στη δημοπρασία, να δίνει το ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το υψηλότερο όλων.

Και φτάσαμε στα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν 02:35 τα ξημερώματα. 15 ώρες μετά την έναρξη της δημοπρασίας και 111 γύρους (οι περισσότεροι της διαδικασίας γενικά) ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρία Alter Ego πήρε την τελευταία τηλεοπτική άδεια που απέμενε, έναντι του ποσού των 73,9 εκατ. ευρώ.

Ένα 15’ αργότερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έβγαινε από το κτίριο της ΓΓΕ όπου για σχεδόν 70 ώρες ήταν κλεισμένοι οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους, για να ανακοινώσει ποιοι πήραν τις τέσσερις άδειες. Το κράτος θα βάλει τα ταμεία του το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Οι επιλαχόντες και η τακτική τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι κινήσεις των υποψηφίων που βγήκαν «ηττημένοι» από τη ΓΓΕΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης και η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά για τον Alpha έκαναν τις μεγαλύτερες προσφορές από εκείνους που έμειναν εκτός, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με δυο εταιρίες.

Πρώτος επιλαχών της διαδικασίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την εταιρία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED που προσέφερε 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποχωρώντας από της διαδικασία ο ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε πως από ένα σημείο και μετά θεώρησε τα ποσά εξωφρενικά και έκανε μηδενικές προσφορές.

Δεύτερος επιλαχών είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την εταιρία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) και προσφορά 61 εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτος επιλαχών η εταιρία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, που προσέφερε 18 εκατομμύρια ευρώ

Και τέταρτος επιλαχών το STAR (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ N.T.V.), επίσης συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη που έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα για νικητές και ηττημένους

Μπορεί οι 4 τηλεοπτικές άδειες να κατοχυρώθηκαν σε Μαρινάκη, Αλαφούζο, Καλογρίτσα και Κυριακού, όμως τίποτα δεν  έχει τελειώσει για εκείνους. Τα επιχειρηματικά σχήματα που επικράτησαν στον διαγωνισμό θα περάσουν από επανέλεγχο των οικονομικών τους.
Αν κατά την κρίση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού τα επίμαχα στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των χρηματικών ποσών τότε θα ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά. Οι υπερθεματιστές από προσωρινοί θα μετατραπούν σε οριστικούς εφόσον δεν διαπιστωθεί κάτι στα στάδια επανεξέτασης του πόθεν έσχες. Αν όμως υπάρξει πρόβλημα, τότε θα τον διαδεχθεί ο επιλαχών πλειοδότης από την λίστα κατάταξης σε φθίνουσα σειρά, βάση της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλλαν οι συμμετέχοντες.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η χρονική περίοδος στην διάρκεια της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις και προσφυγές με την μορφή των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κάθε αδειοδοτημένος θα πρέπει να καταβάλλει την πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος εντός 15 ημερών και τις άλλες δυο εντός 12 και 24 μηνών. Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την κατακύρωσή τους και έχουν ισχύ 10 χρόνια.

Τι θα κάνουν οι χαμένοι
Εκείνοι που έχασαν στον διαγωνισμό μέσα σε 10 ημέρες θα πάρουν από την γ.γ. ενημέρωσης την εγγυητική που κατέθεσαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Εκείνοι που πήραν άδεια θα την λάβουν εντός 60 ημερών. 
Όσο για τους σταθμούς που θα μείνουν χωρίς άδεια θα πρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή τους αν επιθυμούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν και λέγεται ότι ίσως κάποιοι να κάνουν δορυφορική μετάδοση του προγράμματός τους, ή να μετατραπούν σε Web TV.